Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

2014 ett tufft år för Malmö

Flera förvaltningar får sparkrav när den rödgröna majoriteten fortsatt vill satsa på förskola och skola.

Strax före lunch presenterade Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), Nils Karlsson (MP) och Martina Nilsson (V) det rödgröna budgetförslaget för 2014.
De betonade vikten av "kloka sociala investeringar" som ska bygga ihop Malmö. Där ingår insatser för 30 miljoner kronor för att minska antalet Malmöbor som är beroende av försörjningsstöd. Men också att antalet hemlösa ska bli färre.
– Vi förväntar oss en ekonomisk avkastning på våra sociala investeringar, sa Nils Karsson.
Han betonade behovet av långsiktighet i budgetarbetet.
– Ett enda års budget är ju bara en del, sa han.
Malmös hela omslutning för innevarande år är 14,7 miljarder kronor. För 2014 beräknas den bli 15,2 miljarder, enligt Katrin Stjernfeldt Jammeh.
Ökningen kan bland annat förklaras med full kompensation för pris- och kostnadsökningar med drygt 330 miljoner kronor och 276 miljoner för inflyttning och invånarnas ålder.
De rödgröna betonade även vikten av meningsfull fritid för ungdomar och presenterade ett förslag om nära två miljoner kronor till Unga teatern.
– Tanken är att alla i årskurs tre ska få spela teater, sa Martina Nilsson.
Andra nyheter i budgetförslaget är att Dialogforum blir permanent och att barnens miljö ska bli befriade från kemikalier.
– Detta är i stora drag vad vi vill göra, vi återkommer med detaljer. Men helt klart är att 2014 blir ett tufft år och att vi därför har hållit tillbaka mycket av de äskanden som har kommit in från olika förvaltningar, sa Katrin Stjernfeldt Jammeh.
Därför frångår också majoriteten kravet på ett kommunalt överskott för nästa år.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen