Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

BRF-svindel klar i rätten

Under tisdagen avslutades rättegången mot en man som misstänks ha försnillat 1,8 miljoner kronor från en bostadsrättsförening där han själv var ordförande.

Samtidigt som mannen var ordförande i bostadsrättsföreningen var han också styrelseledamot och ensam firmatecknare i ett eget byggföretag. Från företaget skickade 39-åringen fakturor till bostadsrättsföreningen som han själv signerade för utbetalning. Företaget var vare sig verksamt eller skatteregistrerat.
Med bluffakturor, och genom att salta räkningar, kom 39-åringen, enligt åklagaren, över pengar som han bland annat använde till att köpa en bil. Brottsligheten ska ha pågått mellan 2006 och 2008.
Ingen annan i styrelsen kände till mannens firma eller vad han höll på med. Först 2009 började andra styrelseledamöter bli misstänksamma och en polisanmälan gjordes. Riksbyggen, som föreningen anlitat för ekonomihanteringen, upptäckte aldrig vad som pågick, men har sedan dess ändrat sitt system så att något liknande inte ska kunna hända igen.
Vid rättegången var flera medlemmar i bostadsrättsföreningen närvarande. Exakt hur mycket pengar de blivit lurade på vet de inte, men det kan handla om ungefär 16 000 kronor per hushåll. Det rör sig om en stor förening med över 100 bostäder.
Åklagaren Tommy Clevenhult gjorde sitt bästa för att pressa detaljer ur 39-åringen som ofta sa att han inte kom ihåg. Han såg trött ut och klottrade i förundersökningen, men svarade så fort han kunde och försökte ifrågasätta så fort han fick tillfälle. Både åklagare och försvarsadvokat anklagade varandra för att försvåra rättegången med onödig sifferexercis.
Efter två dagars rättegång yrkade åklagaren Tommy Clevenhult på två års fängelse medan 39-åringens advokat, Stefan Rosell, tyckte att fängelsestraff är för mycket, bland annat eftersom det dröjt över fyra år till rättegång.
Fallet har redan utretts en gång för två år sedan, då lade en åklagare ner förundersökningen med motiveringen att brott inte kunde styrkas. Det beslutet överprövades efter begäran från medlemmar i bostadsrättsföreningen. Förra året blev rättegången inställd och försenades ytterligare.
Den åtalade 39-åringen medger trolöshet mot huvudman men vill inte kännas vid 1,8 miljoner kronor, utan maximalt 350 000 kronor.
Dom i målet väntas den 4 juni, sedan följer nästa rättegång i form av en skadeståndstvist.
Gå till toppen