Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Draget lockar med wifi-giraff

Det blev hetsigt på slutet, men nu är det klart – Draget som ersätter lyxhotellet.
I går invigde barn med betongfjärilar.

Det ligger som en grävmaskinsmatta med trappor utanför Emporia med utsikt mot Citytunnelspåren i sydväst. Gatukontorets landskapsarkitekt Ola Nielsen och hans kolleger hoppas att platsen ska locka till möten, soldyrkan och aktiviteter både för människor och djur. När sommaren kommit in på sin andra halva byts nyplanterad honungsfacelia mot solrosor och ringblommor som väntas locka mängder av fåglar till det än så länge steniga Hyllie.
– Draget ska bli en plats för möjligheter, ett vardagsrum där man kan arrangera saker, säger Ola Nielsen.
Han och hans kolleger har haft extra brått att få anläggningen klart till Eurovision Song Contest. Det har gått trögt med de 93 000 alliumlökar som sattes i jorden utanför Emporia så snart beskedet om att Malmö får arrangemanget kom.
Längs Arenagatan ska femtio nya blomkrukor lysa med färgsprakande tema. Ola Nielsen har ritat dem och valt syrenbuddleja, perovskia, tamarisk, siverbuske och annat vajande över tulpaner och allium. Men det är fortfarande mest grågrönt över fibercementen.
– Det hade varit lättare vid Medelhavet, men det är spännande att odla så här mellan norr och söder, säger Ola Nielsen, som är övertygad om att det kommer att blomma i tid.
ESC ökar hetsen i Hyllie. Men anläggningen på Draget har egentligen inte med schlagertävlingen att göra. Den kostar kommunen runt en miljon och ingår i kommunens exploateringsbudget för hela Hyllie.
Norrmannen Arthur Buchardt hade reserverat marken för att bygga ett katedralsliknande hotell. Det var hans andra försök efter planerna på ett 325 meter högt Scandinavian tower. Men kommunen ville inte vänta längre.
Nu vill kommunens företrädare spara den 8 500 kvadratmeter stora tomten till något annat häftigt, ett nytt huvudkontor med häftig arkitektur eller så.
Beläggningen runt de nybyggda trapporna kallas grävmaskinsmatta. Det är sådant som brukar läggas i skogar för att grävmaskinen ska komma fram.
– Lite rått, men fint, tycker Skanskas projektchef Johan Knutsson.
I mitten står en giraffliknande figur med solpaneler på ryggen och propeller över huvudet. Det är en laddningsstation för surfplattor och annat.
Gå till toppen