Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Jolie har opererat bort brösten

Hollywoodstjärnan Angelina Jolie har opererat bort bägge sina bröst för att minska risken för cancer. Den 37-åriga sexbarnsmamman kommer med avslöjandet i en debattartikel med rubriken "Mitt medicinska val" i New York Times under tisdagen.

Angelina JolieBild: Arkiv: Alastair Grant
"Min mamma kämpade mot cancern i nästan ett decennium och dog 56 år gammal. Hon höll ut länge nog för att hinna träffa de första av sina barnbarn och hålla dem i sina armar. Men mina andra barn kommer aldrig ha fått chansen att lära känna henne eller uppleva hur kärleksfull och älskvärd hon var".
Så inleder Angelina Jolie sin debattartikel med rubriken "Mitt medicinska val" där hon berättar om sin mamma, skådespelerskan Marcheline Bertrand, som avled 2007 i äggstockscancer. I artikeln redogör Jolie detaljerat om orsaken till sitt eget ingrepp.

När Jolies barn frågat henne om samma sak kan hända henne som hände med "mammas mamma", har hon tidigare sagt att de inte skulle oroa sig. Men sanningen, skriver hon, är att hon bär på en "felaktig" gen, BRCA1, som kraftigt ökar risken att drabbas av bröstcancer och äggstockscancer. I Jolies fall uppger hennes läkare att hon löpte 87 procents risk att drabbas av bröstcancer. När hon väl fick det beskedet fanns ingen återvändo.
"Jag beslöt mig för att vara proaktiv och minimera risken så mycket jag kunde", skriver hon i artikeln.
I Jolies fall inledde hon sin behandling i februari och tre månader och tre operationer senare, var brösten borta och ersatta av implantat. Nu är risken för bröstcancer nere på fem procent.
Jolie väljer att gå ut och berätta om sitt ingrepp för att visa andra kvinnor att det finns valmöjligheter, speciellt för de kvinnor där bröstcancer och äggstockscancer är vanligt inom familjen.
Gå till toppen