Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Jolie har opererat bort brösten

Hollywoodstjärnan Angelina Jolie har opererat bort bägge sina bröst för att minska risken för cancer. Den 37-åriga sexbarnsmamman kommer med avslöjandet i en debattartikel med rubriken "Mitt medicinska val" i New York Times under tisdagen.

Angelina JolieBild: Arkiv: Alastair Grant
"Min mamma kämpade mot cancern i nästan ett decennium och dog 56 år gammal. Hon höll ut länge nog för att hinna träffa de första av sina barnbarn och hålla dem i sina armar. Men mina andra barn kommer aldrig ha fått chansen att lära känna henne eller uppleva hur kärleksfull och älskvärd hon var".
Så inleder Angelina Jolie sin debattartikel med rubriken "Mitt medicinska val" där hon berättar om sin mamma, skådespelerskan Marcheline Bertrand, som avled 2007 i äggstockscancer. I artikeln redogör Jolie detaljerat om orsaken till sitt eget ingrepp.

När Jolies barn frågat henne om samma sak kan hända henne som hände med "mammas mamma", har hon tidigare sagt att de inte skulle oroa sig. Men sanningen, skriver hon, är att hon bär på en "felaktig" gen, BRCA1, som kraftigt ökar risken att drabbas av bröstcancer och äggstockscancer. I Jolies fall uppger hennes läkare att hon löpte 87 procents risk att drabbas av bröstcancer. När hon väl fick det beskedet fanns ingen återvändo.
"Jag beslöt mig för att vara proaktiv och minimera risken så mycket jag kunde", skriver hon i artikeln.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen