Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Miljöchefen: Jag blir idiotförklarad

Vellinges miljöchef Rickard Sandberg riktar skarp kritik mot Vellinges planarbete.
– Det är bara det ekonomiska benet som styr. Det ekologiska benet hånas, skriver Sandberg på Facebook.

Miljöchef Rickard Sandberg skräder inte orden då han beskriver samarbetsklimatet inom kommunen. Han är ”väldigt irriterad” efter ett möte som hölls förra veckan med byggplansidan i kommunen och skriver:
”Det saknas fullständigt respektfull dialog i vår avdelning kring natur/ekologi/miljö/hållbar utveckling … tyvärr är det fortfarande det ekonomiska benet som styr planarbetet, det är väldigt olyckligt/…/ man försöker rädda plan/projektet ekologiskt genom att bygga en damm/kanske en grodtunnel i bästa fall. Kort sagt: planarbetet i kommunen backar in i framtiden.”
Sandberg hävdar att Vellinge kommun har attitydproblem och att han hånats:
”Har nu suttit på några möten där plansidan på ett fullständigt respektlöst sätt hånar det ekologiska benet för deras grodor, fåglar paddor och grönstrukturer/…/ jag blir mållös och det är mycket respektlöst av en plansida att jobba så. Och när jag någon gång säger något annat blir jag idiotförklarad av närmaste chef”.
Sandberg vidhåller kritiken när Sydsvenskan kommer i kontakt med honom.
– Jag har inte sett en plan här på kommunen som beskriver eller som svarar mot plan- och bygglagens krav.
Den utpekade chefen, stadsbyggnadsdirektör Hans Folkeson, ställer sig oförstående till kritiken:
– Jag är överraskad och har svårt att förstå Rickards reaktion. Det hade varit bättre om han kommit direkt till mig efter mötet. När han är tillbaka på onsdag så får vi ha ett, eller flera, samtal så vi kan gå till botten med det här.
Låter Vellinge ekonomi gå före miljöintressen, som miljöchefen påstår?
– Nej, men vi måste alltid göra avvägningar och det är svårt att tillgodose allas intressen. Där finns en viss irritation kring formalia. Som att länsstyrelsen ofta kommer in i efterhand och det blir dubbelprövningar.
Uppträder Vellinge på ett sätt som skapar konflikter med till exempel länsstyrelsen?
– Det vill jag inte påstå, vi söker dialog med länsstyrelsen och deras kunskap.
Kan du någonstans förstå miljöchefens frustration kring planarbetet?
– Det finns några gamla ärenden som blivit lite hängande, det handlar om att lagstiftningen successivt har förändrats och rättspraxis har utvecklats. Och vi har ju anställt Rickard just för att han ska lyfta fram och bevaka miljöfrågorna samt få in det i planarbetet. Det finns definitivt ingen anledning för mig att håna honom.
Sandbergs uttalanden har väckt reaktioner. Miljö- och byggnadsnämndens ordförande Ola Freij (M) skriver på Facebook:
”Den här typen av personrelaterad diskussion anser jag vara synnerligen olämplig här, det finns andra forum för det!”.
Gå till toppen