Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Debattinlägg: "Socialdemokraterna försöker ge sken av att det skulle finnas en kris."

Tiotusentals skåningar har fått vård snabbare än när (S) hade makten i Region Skåne. Det skriver företrädare för den styrande femklövern.

Socialdemokraterna lägger på Aktuella frågor, (5.5) fram dyra och ineffektiva förslag på hur vården i Skåne ska fungera, och försöker samtidigt ge sken av att det skulle finnas en kris inom skånsk sjukvård.
Faktum är att den skånska vården är betydligt bättre än vad Socialdemokraterna hävdar. Till exempel har tillgängligheten radikalt förbättrats sedan femklövern övertog ansvaret för Region Skåne hösten 2006.
I augusti 2005, när Socialdemokraterna ledde regionen, stod 12 500 skåningar i kö längre än 90 dagar till operation. I mars i år hade samma kö minskat till 1 928 patienter.
2013 inleddes med att regionen – för första gången – under årets tre första månader klarade statens mål för hur snabbt man som patient kan få komma till en läkare eller få en operation.
Totalt har tiotusentals skåningar fått vård snabbare än när (S) hade makten. Då kunde till exempel en patient som behövde hörapparat få vänta en bra bit mer än ett år. Tack vare vårdvalet som femklövern införde, som (S) var emot, får alla sin hörapparat inom två månader.
Men allt är inte frid och fröjd. Fortfarande finns det utmaningar. Inte minst är vi bekymrade över att det finns anställda vid regionens sjukhus som är oroliga och känner sig pressade. Femklövern tar detta på yttersta allvar och kommer att intensifiera den dialog som förs med personalen och i budgetarbetet för 2014 se över de ekonomiska förutsättningarna, som varje år. Ledningen för Region Skåne och de anställda har nämligen samma mål – att garantera att de människor som bor i Skåne får bästa möjliga vård.
Pia Kinhult (M),
regionråd och regionstyrelsens ordförande
Gilbert Tribo (FP),
regionråd
Anders Åkesson (MP),
regionråd
Katarina Erlingson (C),
regionråd och förste vice ordförande i regionstyrelsen
Birgitta Södertun (KD),
regionråd
Gå till toppen