Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stor order till Obducat

Det amerikanska storföretaget Kimberly-Clark satsar med hjälp av teknik från Lundabolaget Obducat på en metod där läkemedel överförs genom huden. Kimberly-Clark har för testproduktion beställt utrustning av Obducat för 13,5 miljoner kronor.

Bild: Arkivfoto: Jenny Leyman
— Det är den tredje största ordern hittills i vår historia och redan nästa år räknar vi med beställningar på utrustning med många gånger högre produktionskapacitet. I förlängningen handlar det om mångmiljonkomponenter, säger en nöjd Patrik Lundström, Obducats vd.
Kontakten mellan det skånska nanoteknikbolaget och Kimberly-Clark härstammar från Georgia Institute of Technology i Atlanta där Obducat haft nanoteknikutrustning på plats för forskningsändamål i snart tio år. Sedan 2011 arbetar det amerikanska storföretaget utifrån ett patent med en teknik för att via ett plåsterliknande förband överföra läkemedel i huden. Obducats nanoteknik är en viktig pusselbit för att få tekniken att fungera.
— Det här är en angelägen bekräftelse på att vi klarar kraven på en industriell produktion, säger Patrik Lundström.
Officiellt är det inte klart vad Kimberly-Clark ska använda den skånska tekniken till, men i patentet framgår det att Obducats utrustning är en del av tillverkningsprocessen.
Kimberly-Clark är en av världens ledande tillverkare av hygienprodukter med kända varumärken som till exempel Kleenex. Skulle den nya tekniken för injicering av läkemedel fungera kan det innebära minskade kostnader för mediciner och även färre problem med biverkningar.
Värdet av beställningen från Kimberly-Clark motsvarar mer än en tredjedel av Obducats totala omsättning under 2012. Men intäkterna från ordern kommer först i slutet av året och kan inte reda ut dagens trängda ekonomiska situation. Obducat har skatteskulder på drygt två miljoner kronor, varav 1,3 miljoner kronor förts vidare till Kronofogden, enligt uppgifter till Sydsvenskan från Skatteverket och Kronofogden.
— Vi betalade av 596 481 kronor av skulden i fredags och kommer att reglera resten under den här månaden. Det tar nog några dagar för att betalningen ska registreras i deras system. Vårt mål är att få tillbaka förtroendet för vårt bolag genom att visa resultat i form av nya order, säger Patrik Lundström.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen