Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Analys: Ledarbytets betydelse

När Malmös rödgröna majoritet höll presskonferens om budgeten i sessionssalen på Stadshusets sjunde våning stod Ilmar Reepalu utanför i korridoren med estniska tv-journalister som ville veta mer om årets Eurovisionsstad. På papperet är han finanskommunalråd till den 1 juli, men i praktiken har Katrin Stjernfeldt Jammeh klivit in i ledarrollen.
Martina Nilsson (V), Nils Karlsson (MP) och Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) presenterar Malmös budget för 2014.Bild: Foto: Laura Mendelin
Det börjar klarna vad det innebär att Malmö får en ny S-frontfigur efter 19 år med Ilmar Reepalus ledarskap. Presentationen av budgeten är viktig: nu visar de ledande partierna hur de vill styra all kommunal verksamhet, och oppositionspartierna lanserar sina alternativ.
Så vad säger Katrin Stjernfeldt Jammeh?
När hon presenterar budgeten ihop med Vänsterpartiets och Miljöpartiets företrädare framstår det rödgröna samarbetet som välsmort; hon säger att partierna har en ”rätt stabil plattform att stå på”.
Hon talar om god ekonomisk hushållning och inskärper att alla förvaltningar måste klara att utveckla sin verksamhet inom budgetramen.
Hon har ett favoritbegrepp: sociala investeringar. Hon lanserade idén i Malmöpolitiken för tre år sedan när hon var socialkommunalråd:
”När man gör en stor infrastruktursatsning som Citytunneln accepterar man en hög kostnad initialt. Man räknar med att det betalar sig på sikt. Men när det gäller sociala beslut ska alla verksamheter bära sina kostnader på ett år. Jag tror att vi behöver tänka mer långsiktigt och se vad det kostar att låta bli att göra sociala investeringar.”
Sociala investeringar är ett tema i budgeten för 2014. Satsningen på att minska socialbidragsberoendet motiveras både med att fler individer ska få det bättre och med att man vill kapa kostnader och stärka kommunens ekonomi. Förstärkningen i förskolan och skolan görs för att fler barn och unga ska få bättre möjligheter i livet, men också för att ”ta vara på Malmöborna och deras potential” för att hela staden ska må bättre. Mer om vad ledarbytet betyder visar sig när partierna samlas i Rådhusets fullmäktigesal för att debattera och klubba budgeten. Debatten sträcker sig över två dagar, den 18 och 19 juni. Ett bra tillfälle att orientera sig i Malmöpolitiken inför valet 2014.
Gå till toppen