Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Det är en jättefin låt”

Amnon Tsubarah minns första gången som Israel vann Eurovision Song Contest. Året var 1978 och han var på stranden i Haifa tillsammans med ett gäng kompisar. De spelade vinnarlåten ”A-ba-ni-bi” om och om igen.
– Det var en otrolig känsla av glädje, säger han.

Amnon Tsubarah.Bild: Foto: Amnon Tsubarah
Något större intresse för ESC har Amnon Tsubarah aldrig haft. Men han brukar försöka hänga med och läsa om det i tidningen eller följa det på tv. Så blir det inte i år.
– På lördag när det är final är det en judisk högtid och jag kommer nog inte hem förrän sent på kvällen. Kanske kommer jag titta på omröstningen. Det brukar vara spännande.
De senaste veckorna har han lyssnat på många av tävlingsbidragen men än har han inte hunnit med alla. Han gillar Sveriges låt men hans absoluta favorit är Israels låt ”Rak bishvilo”.
– Den har stor chans att vinna och den kommer gå långt. Det är en jättefin låt. Men man vet ju aldrig. Det är ju inte alltid rätt låt som vinner.

Israel

Namn: Amnon Tsubarah. Ålder: 52. Nationalitet: Dubbelt medborgarskap, svensk och israel. Han flyttade till Sverige 1985. Musikintresse: Gillar all typ av musik som klassisk, orientalisk, blues och jazz.
Folkmängd: 7,9 miljoner invånare.
Bästa placeringar i ESC: Vann 1978, 1979 och 1998.
Tävlingsbidrag i Malmö: Moran Mazor framför låten ”Rak bishvilo” i semifinal 2 den 16 maj.
Gå till toppen