Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Patienter placerades fel - dog

Mannen togs in akut men placerades fel, långt ifrån specialisterna och avled. Inom ett halvår dog ytterligare två patienter på Sus.

Bild: Arkiv
– Allt är inte så enkelt som att dödsfallen kan kopplas till platsbrist, säger Jesper Persson, chefsläkare på Skånes universitetssjukhus, Sus.
Socialstyrelsen och Arbetsmiljöverket har i flera år satt tryck på den skånska sjukhusvården.
Granskningarna och kraven rör överbeläggningar och konsekvenser av dem. Även Region Skånes medicinske direktör Anders Thulin har beskrivit situationen som oacceptabel och ett hot för patientsäkerhet och arbetsmiljö. Under 2011 ledde platsbristen på Sus till att fem personer mellan 0 och 67 år dog.
Samma år utredde Region Skånes medicinske rådgivare Sven Oredsson problemet med överbeläggningar och utlokaliseringar, vilket är byråkratspråk för vård på fel avdelning.
Oredsson föreslog en rad åtgärder men rundade av med uppfattningen att det dessutom finns ett behov av minst hundra nya vårdplatser på de fyra största sjukhusen i Skåne. Behovet underströk han genom att skriva orden med fet stil så att de inte skulle undgå läsaren.
Istället har det blivit 150 färre vårdplatser, konstaterar Sven Oredsson idag. Trots det är överbeläggningarna inte fler men heller inte färre.
– Jag hade fel när jag trodde att fler vårdplatser skulle minska antalet överbeläggningar och utlokaliseringar, säger han.
Chefsläkare Jesper Persson deltog i utredningen och delade då uppfattningen om behovet av fler vårdplatser.
– Jag är ytterligt förvånad, säger han. Rent logiskt borde överbeläggningarna bli fler när vårdplatserna blir färre. Men vi har lyckats klara att lägga patienter på rätt klinik i samma utsträckning som tidigare.
Sydsvenskan har gått igenom de 88 lex Maria-anmälningar till Socialstyrelsen som Skånes universitetssjukhus, Sus, har gjort under 2012 fram till idag. Vården är skyldig att utreda och anmäla skador som hade kunnat undvikas.
I tre av anmälningarna anses platsbrist eller vård på fel plats ha bidragit till att patienterna dog nu i vintras.
Jesper Persson försöker inte släta över vad som inträffat. Men han är kritisk till att det gått – som han säger – mycket politik i dödsfallen på Sus.
– Dödsfallen har blivit en följetong och oppositionen vill koppla dem till resursbrist, säger han. Men sambanden är inte så enkla. Vi har mängder med vårdtillfällen och det är de svårast sjuka som kommer till oss.
På Sus i Lund placerades en man på hudavdelningen långt ifrån akutmottagningen och avled.
Kan inte sådana händelser undvikas med fler vårdplatser?
– Vi har lärt oss att så svårt sjuka inte ska placeras långt från akuten, säger Jesper Persson.
Och hur var det med kvinnan som inte fick en intensivvårdsplats och avled?
– Intensivvården är pressad av och till i hela Skåne. Det kan vara så enkelt som att vi ska öka antalet platser eller prioritera bättre bland patienterna som placeras där. Eller kan vi behöva komplettera med en intensivvård som inte är fullt så kostsam, säger Jesper Persson.
Regiondirektör Jonas Rastad har redovisat siffror för Socialstyrelsen som visar att Sus i medeltal hade mellan 22 och 33 överbeläggningar under 2012. I december var det värre.
Enligt Socialstyrelsen är det för mycket.
– Risker och brister kvarstår, inte minst på Sus i Lund, säger Lars Rahm på Socialstyrelsen. Vi överväger nu nästa steg och vilka ytterligare krav vi ska ställa.
Gå till toppen