Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Regeringen vägrar träffa Tibetledare

Lobsang Sangay är statsminister i den tibetanska exilregeringen.
Men när han kommer till Sverige vill inget statsråd träffa honom.
”Sorgligt”, tycker biståndsorganisationen IM:s chef Bo Paulsson, som anar rädsla för Kinas vrede.

Lobsang Sangay och Dalai Lama.Bild: Ashwini Bhatia
För två år sen valdes Lobsang Sangay till ”sikyong” och blev politisk ledare i det exiltibetanska samhället. Han efterträdde Dalai Lama, som fortfarande är tibetanernas andlige ledare.
Lobsang Sangay – doktor i folkrätt vid Harvard University – leder nu en exilregering från Dharamsala i Indien. Samtidigt reser han runt i världen för att berätta om Kinas förtryck mot befolkningen i Tibet.
I morgon kommer han till Sverige, där han hoppats få träffa regeringen.
Via biståndsorganisationen IM i Lund skickades i god tid förfrågningar till en rad statsråd: Utrikesminister Carl Bildt, biståndsminister Gunilla Carlsson, EU-minister Birgitta Ohlsson, migrationsminister Tobias Billström och till statsrådsberedningen under Fredrik Reinfeldt.
Det blev nobben från samtliga.
– Vi har gjort bedömningen att det är lämpligast att hålla mötet på tjänstemannanivå, säger UD:s presschef Charlotta Ozaki Macias.
Trots att Lobsang Sangay nu bara får träffa opolitiska tjänstemän från UD anses det hela så känsligt att mötet inte får ske i utrikesdepartementets lokaler, utan i ett rum på hotell Sheraton i Stockholm.
– Sorgligt att UD:s politiska ledning inte kan ta emot exiltibetanernas folkvalde ledare i sina egna lokaler, säger IM:s generalsekreterare Bo Paulsson.
Även om ingen på UD vill säga det offentligt finns ett skäl till regeringens försiktighet: Sverige vill av ekonomiska och diplomatiska skäl inte stöta sig med det mäktiga Kina – en stor och viktig handelspartner.
– Alla vet ju att handelsutbytet med Kina är viktigt. Men jag tycker att mänskliga rättigheter borde väga tyngre än ekonomiska intressen, säger Bo Paulsson.
För Kina är Tibet känsligt. 2008 slog regimen i Peking ner ett uppror som började bland tibetanska munkar och spred sig bland civila. Enligt internationella människorättsorganisationer är förtrycket hårt. Oppositionella fängslas. Den tibetanska flaggan och bilder på Dalai Lama är förbjudna. På kort tid har 116 tibetaner bränt sig själva till döds i protest.
När USA:s president Barack Obama 2011 tog emot Dalai Lama i Vita Huset protesterade Peking skarpt. Det hindrade inte att Lobsang Sangay vid ett USA-besök i förra veckan fick träffa såväl representanthusets demokratiske minoritetsledare Nancy Pelosi som den republikanske toppolitikern John McCain.
I Europa är politikerna betydligt försiktigare.
Få EU-regeringar har velat äventyra sina handelsförbindelser med Kina genom att ta emot exiltibetaner på regeringsnivå.
Under sina två dagar i Stockholm och Lund får Lobsang Sangay – förutom de opolitiska UD-tjänstemännen – träffa några riksdagsledamöter som själva är engagerade i den tibetanska frågan. En av dem är Johan Linander (C) från Lund, som själv rest i Tibet.
– Kina tycker inte om att vi håller möten med exiltibetaner. Peking vill sprida sin egen bild av vad som händer i Tibet. Jag tycker det är rimligt att man som politiker lyssnar på båda sidor.

Tibet

Vad: Tibet är en region i Kina, dubbelt så stor som Sverige.
Befolkning: Tre miljoner, varav 95 procent tibetaner och resten hankineser. Ytterligare tre miljoner tibetaner lever i exil.
Politisk bakgrund: Efter en misslyckad revolt mot Kina 1959 flydde Tibets fjortonde Dalai Lama Tenzin Gyatso utomlands. 1989 fick han Nobels fredspris för sin icke-våldskamp för tibetanernas mänskliga och kulturella rättigheter.
2011 avgick Tenzin Gyatso som politisk ledare (men är fortfarande andlig ledare). Till ”sikyong” (statsminister) utsågs Lobsang Sangay i ett val bland exiltibetaner.
Gå till toppen