Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Sämst så in i Norden

Fredrik Reinfeldt har de sämsta siffrorna att visa upp när de nordiska statsministrarna möts om ungdomsarbetslösheten.

Finlands Jyrki Katainen, Norges Jens Stoltenberg, Danmarks Helle Thorning-Schmidt, Fredrik Reinfeldt och Islands Jóhanna Sigurðardóttir lyssnade på Stockholms finansborgarråd Sten Nordin när statsministrarna från de nordiska ländern ai dag besökte gasklockan i Norra Djurgårdsstaden.Bild: Foto: Bertil Enevåg Ericson
De nordiska statsministrarna deltar på torsdagen i ett stort arrangemang i Stockholm om ungdomsarbetslösheten. I alla länderna, möjligen med undantag för Norge, har det blivit svårare för unga att hitta ett jobb.
Finland, som har en ungdomsarbetslöshet på runt 19 procent, har nyligen infört en ungdomsgaranti, som erbjuder jobb, lärlingsplats, praktik eller utbildning inom tre månader. Fokus är att hindra unga från att hoppa av skolan eller hamna utanför arbetsmarknaden.
– Vi lärde oss detta under 90-talets kris. Unga som blev arbetslösa då, är fortfarande arbetslösa, säger statsminister Jyrki Katainen.
I somras visade en rapport beställd av Nordiska rådet att runt 300 000 unga under 25 år riskerar permanent utanförskap i Norden. De har varken utbildning eller jobb och riskerar att stå utanför samhället större delen av sitt vuxna liv.
Katainen tror att fler lärlingsplatser är rätt medicin.
– Det är ett utmärkt sätt att få en utbildning utan att gå i skola. Alla är inte intresserade av traditionell utbildning, utan vill lära sig genom praktiskt arbete, säger han.
Danmark har kanske den mest målinriktade politiken och ungdomsarbetslösheten är 14 procent. Fokus ligger på tidiga insatser och utbildning har första prioritet. Dessutom har Danmark sin flexicurity-modell, som innebär att det är lätt att anställa, men också lätt att säga upp. Men då finns en generös, tidsbegränsad a-kassa.
Nu genomför regeringen en stor bidragsreform, bland annat med sänkta ersättningar och tuffare krav för unga utan arbete.
– Vi har tagit tämligen stora beslut som ska säkra att unga inte fastnar i passiv försörjning, säger statsminister Helle Thorning-Schmidt.
Värden för mötet, Fredrik Reinfeldt, är sämst i klassen med en ungdomsarbetslöshet på runt 24 procent. Han svarar inte rakt på frågan om de andra nordiska länderna är bättre på att bekämpa ungdomsarbetslöshet. Precis som Katainen tror han på lärlingssystemet, något som Danmark kommit längre med.
– Det är den väg Sverige måste gå. Då tror jag att fler ungdomar kommer att märka att trösklarna sänks så att de lättare kan komma in i arbetslivet, säger Reinfeldt.
Gå till toppen