Sverige

Lag mot mobil i bilen avfärdas

Regeringen vill ha ett mjukt förbud mot mobil i bil – om samtalet ökar olycksrisken.
– Det räcker inte. Vi måste få lagkrav på handsfree, säger riksdagsman Yilmaz Kerimo (S).

Krav på förbud mot mobil i bilen kommer från flera håll.Bild: Aas, Erlend
Efter moget övervägande vill infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) ta fram en ny regel i trafikförordningen om att bilförare inte får ”ägna sig åt aktiviteter som avleder uppmärksamheten från framförandet”.
– Förare som uppsåtligen eller av oaktsamhet bryter mot bestämmelsen ska kunna dömas till böter, säger hon.
Men ministern gör oppositionen och flera borgerliga riksdagsledamöter besvikna genom att avfärda ett lagförbud mot mobil i bil. I september motionerade Yilmaz Kerimo (S) och partikollegan Tommy Waidelich om ett krav på handsfree i bil.
– Jag förstår inte varför vi just i Sverige ska tillåta farlig mobilanvändning i bil. Det är allt för mycket samtal, sms och Facebook i våra bilar, säger Kerimo.
Riksdagsman Hans Hoff (S) har i en motion påmint om att det i Europa bara är Sverige och Albanien som tillåter mobilsamtal i bil. Partikollegan Ann-Christin Ahlberg anser att regeringen bör agera för att alla nya bilar har inbyggd handsfree. Karin Åström (S) ser det som ”självklart att i lag förbjuda mobilanvändande under bilkörning utan handsfree”.
Infrastrukturministern vill med en regeländring inte bara hejda mobil i bil. Hon vill även fånga in annnat trafikfarligt beteende: att sminka sig, raka sig, vända sig om efter en tappad napp i baksätet. Catharina Elmsäter-Svärd lär möta fortsatta krav på ett mobilförbud. Bland förbudsivrarna finns flera av hennes moderata partikolleger.
Lotta Olsson (M) från Örebro ser ett förbud mot mobilsamtal som ett steg mot visionen om att avskaffa alla dödsolyckor i trafiken. Även Stockholmsmoderaten Björn Hamilton har motionerat om ett krav på handsfree för mobil i bil som ett led i nollvisionen.
Gå till toppen