Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmöbaserad fototjänst vann

Vinnare av affärsplantävlingen Venture Cups regionfinal är Jenny Bengtsson och Filip Larsson som driver en nätbaserad tjänst för att dela festfoton. Vinnarna tar med sig 125 000 kronor hem till Malmö där Sverigefinalen avgörs i juni.

Bild: Foto: Kajsa-Stina Kalin
– Det är kul att få en bekräftelse från någon annan, det hjälper framåt, säger Filip Larsson.
Han har arbetat som IT-entreprenör i flera år och brinner för att lösa vardagsproblem på enkla sätt.
Fototjänsten Photago underlättar insamling och delning av bilder kopplade till händelser som bröllop, fester och konferenser. Idén till företaget fick han och sambon Jenny Bengtsson förra året i samband med att flera av deras vänner gifte sig och ställdes inför samma utmaning.
– Alla hade samma problem, att få tillgång till alla bilder som tagits under bröllopet av många olika personer, säger Jenny Bengtsson.
Affärsidén kändes så spännande att hon valde att säga upp sig från Lantmännen för att satsa på Photago fullt ut.
Omkring 150 människor har samlats i Medborgarhuset i Eslöv för att fira segrarna och stämningen är hög.
Utöver förstapriset delas pris ut i fyra kategorier: "energi och miljö", "människa och samhälle, "lifescience och teknik" och "webb, mjukvara och media".
Det hörs flera "ja-rop" i publiken när vinnaren av kategorin "lifescience och teknik" presenteras av förra årets vinnare av Sverigefinalen, Marilyn Rayner. Vinnarna, Carl Hagerling och Gustaf Lindqvist, från Mincbolaget Shore ler stort när de tar emot checken på 25 000 kronor.
– Nu kan vi börja bygga prototyper, säger Carl Hagerling.
Shore tar fram ett system som ska underlätta navigering till sjöss. Planen är att möjliggöra trådlös kommunikation mellan en app och sensorer som GPS, kompass och ekolod för att synliggöra faror.
– Vi vill förbättra båtvärlden, vi vill att det ska vara lite härligare att ta sig ut till sjöss, säger Carl Hagerling.
Vinnarna i Venture Cup Syd har utsetts bland 95 inskickade bidrag. Parallellt med Venture Cup Syd avgörs vinnarna i nord, öst och väst. Nästa tävlingsmoment är att de fyra vinnarna från varje region presenterar sin idé för en jury. Därefter väljs tolv bidrag som får tävla i Sverigefinalen som går av stapeln i Malmö den 13 juni.
Tävlingen firar femton år i år och har lagom till jubileet gjorts om. Nytt för i år är bland annat fördelningen av pris utifrån kategorier.
– Det är svårt för en tjänsteidé att konkurrera med en teknisk produkt. Det har vi i och för sig tagit hänsyn till tidigare också, men nu blir det tydligare, säger Marie-Louise Lövgren, regionchef för Venture Cup Syd.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen