Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Prima donnor förgyllde kvällen

Två verkligt schlagerprima donnor förgyllde Eurovision Village på torsdagskvällen.

Siw Malmkvist och Ann-Louise Hanson uppträdde tillsammans.Bild: Foto: Emma Larsson
Sverige har sina motsvarigheter till Makedoniens Esma Redzepova. Och Siw Malmkvist och Ann-Louise Hanson slog direkt fast att "Det ska va mogna kvinnor i år" - som inte vill bli kallade för "tant" - i nyversionen av "Tunna skivor".
Konserten ihop med Roger Berg Big Band och med Bruno Glenmark som gästdirigent fokuserades på de två stjärnornas egna slagnummer, med och utan schlagertävlingskoppling. Siw Malmkvist sjöng dock ingen av de två hon faktiskt tävlat med i Eurovision Song Contest, "Alla andra får varann" (1960) och "Primaballerina" (1969, för Tyskland).
Däremot fick vi engagerade och bejublade versioner av klassiker som "Slit och släng", "Min greve av Luxemburg" och "Förälskad i Köpenhamn". Plus Eric Saade-hitsen "Popular", som "Pensionär", och "Manboy", omdöpt till "Maj-Gull". Malmkvist, Hanson och Towa Carson släpper i nästa vecka en platta med de låtarna, som trion i vintras gjorde succé med under Melodifestivaldeltävlingen i Göteborg.
– Vi tre har en schlagershow ihop, med ett tjugo minuter långt medley med alla våra mest kända låtar i, förklarade Siw Malmkvist före konserten.
Hon var den tredje svenska artisten i historien som utsågs att tävla i ESC. Och i dag är det en självklarhet för Siw Malmkvist att se finalen på tv.
– Fast det roligaste är när de delar ut poängen. Jag bryr mig inte lika mycket om själva låtarna.
I år håller dock tävlingsbidragen god klass, tycker Siw Malmkvist. Ber man henne jämföra med för femtio år sedan himlar hon med ögonen.
– Det är en himmelsvid skillnad. "Augustin" som jag vann Melodifestivalen med 1959 var en enkel tango. Och "April april", man skulle inte ha en chans idag med så enkla låtar. Fast fasen vet, förresten, med ett bra arrangemang skulle det kunna gå bra.
Skillnaden mellan då och nu ligger egentligen mer i produktion, arrangemang och sättet att sjunga än i själva musiken, konstaterar Siw Malmkvist.
– Melodierna i dag är ju bara fyra-fem toner. Men artisterna sjunger enormt mycket bättre nu. Och så ska framträdandet vara en hel performance!

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen