Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Maria Wetterstrand: "Den som slösar drabbas hårdast."

Det diskuteras mycket energifrågor nuförtiden, både i Sverige och runt om i Europa. EU har satt upp mål för energieffektivisering och flera länder satsar hårt på att bli mindre beroende av att importera bränslen för sin energiförsörjning.
Jag ledde en internationell energikonferens för ett par veckor sedan i Växjö där representanter från kommuner och regioner runt i hela Europa deltog. Överallt jobbas det med energifrågorna, både effektivisering och förnybar energi. Argumenten varierar. En del gör det för att minska fossila bränslen, en del ser det som ett sätt att skapa gröna jobb och en del vill öka självförsörjningen och bli mindre beroende av varierande priser på energiråvaror på världsmarknaden.
I Sverige använder vi mycket energi. Alldeles särskilt använder vi mycket elektricitet, faktiskt 2,5 gånger mer el per person än genomsnittet i EU. Det betyder att även om vi stängde alla kärnkraftverk skulle vi fortfarande ha mer el per svensk än vad de har i andra EU-länder.
Ja, men det är ju så kallt här, tänker du kanske. Javisst, och på ett sätt är det sant, vi använder el för att värma upp hus och varmvatten. Men det är egentligen inte särskilt smart att göra så. El är en mer högvärdig form av energi och bör användas i första hand för att driva sådant som just el behövs till, maskiner, belysning och liknande. Värme kan göras på många sätt, och i Sverige har vi ett väl utbyggt fjärrvärmenät.
Ja, men vi har ju så stor elintensiv industri. Ja, det har vi. Men även om vi tog bort all elanvändning som industrin står för skulle vi fortfarande ha mer el än genomsnittet i EU. Det görs idag analyser som visar på stora möjligheter att på ett lönsamt sätt minska energianvändningen inom industrin. Enbart industrin kan inte förklara vår höga elanvändning.
Det har gjorts många analyser på senare år som visar på enorma potentialer att minska energianvändningen i Sverige. Bland annat har Sweco visat att vi år 2050 kan klara oss med hälften av det vi använder idag – utan att vi behöver släcka ner landet eller stänga industrin.
Det börjar så smått hända saker i Sverige när det gäller energieffektivisering. Det är en skillnad mot attityderna på 90-talet, då de flesta inom näringsliv och politik mer eller mindre fnyste åt sådant snack. Hög energianvändning, modernt samhälle, menade man då. Nu görs det en del både inom fastighetssektorn och industrin, men många lönsamma insatser förblir ogjorda. Jag tror att det är lite av den gamla attityden som lever kvar.
All energianvändning påverkar miljön. Men även för den som mest bryr sig om konkurrenskraften borde det vara oroande att Sverige har så hög energianvändning. Priserna på energiråvaror stiger. Elen kommer sannolikt att bli dyrare. Den som slösar på energi i det läget drabbas hårdast.
Maria Wetterstrand är fri grön debattör, tidigare språkrör för Miljöpartiet. Satt i riksdagen i tio år. Född i Eskilstuna och har en magisterexamen i biologi.
Gå till toppen