Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sjukregler för psykisk sjukdom ses över

Regeringen vill att människor med psykiska besvär snabbare ska komma tillbaka i arbete.
Men enligt en stressläkare är problemet i dag att den som behöver inte får vara sjukskriven tillräckligt länge.

Både antalet och andelen som sjukskrivs för psykiska sjukdomar har ökat kraftigt de senaste åren. Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) oroar sig över att sjukskrivna ska slås ut från arbetsmarknaden.
– Sjukfrånvaro i sig skapar en risk för mycket lång frånvaro, vilket skapar en risk för att aldrig komma tillbaka, säger Kristersson.
Han tror att många skulle behöva gå tillbaka till arbete tidigare, och till exempel i samband med sjukskrivningen ordineras att vara på arbetet ett par timmar i veckan.
– Jag blir så upprörd. Man försöker göra om verkligheten för att det ska passa systemet, säger Kristina Glise, överläkare vid Institutet för stressmedicin i Göteborg, som arbetar med patienter som gått in i väggen (utmattningssyndrom) på grund av stress.
Personer med lättare psykiska besvär kan möjligtvis må bättre av att vara kvar på deltid på jobbet, enligt Glise, men de allra sjukaste patienterna riskerar att bli ännu sjukare om de tvingas till detta.
– Om man jagar stackars redan utmattade människor tillbaka i arbete för tidigt så blir de ännu sjukare, säger Kristina Glise.
Regeringen har nu gett Inspektionen för sjukförsäkring (ISF) i uppdrag att granska hur reglerna i sjukförsäkringen fungerar, i synnerhet bland kvinnor och vid stressrelaterade diagnoser.
Gå till toppen