Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vinnarpar siktar på en miljon

Den enda kvinna som fick pris under torsdagskvällen i affärsplantävlingen Venture Cups regionfinal vann hela alltet. Jenny Bengtsson driver tillsammans med sambon Filip Larsson en nätbaserad tjänst för att dela foton.

– Jag är lite chockad faktiskt men väldigt glad, säger Jenny Bengtsson, vd för Photago.
Hon sade upp sig från en fast tjänst på Lantmännen efter sommaren för att dra igång fototjänsten Photago med sambon och IT-entreprenören Filip Larsson.
– Det var ett beslut som tog lång tid att fatta, det var en process. Vi pratade mycket om vad vi ville göra med livet i allmänhet, säger hon.
Photago underlättar insamling och delning av bilder kopplade till händelser som bröllop, fester och resor. Idén till tjänsten har funnits ett tag hos paret som själva tidigare har satt upp FTP-servrar för att kunna dela foton med vänner.
I maj släpptes första versionen av appen och i dag har de 1 300 registrerade användare.
– I slutet av året är målet att ha 100 000 registrerade användare, säger Jenny Bengtsson.
– Och en miljon nästa år, fyller Filip Larsson i.
Han arbetar halvtid för Photago och halvtid med sina andra företag som huvudsakligen sysslar med datorsupport. Paret tycker att vardagen fungerar bättre sedan de började driva företag ihop.
– När Jenny jobbade på ett storföretag och jag körde entreprenörslivet så levde vi väldigt olika liv. I dag har vi bättre förståelse för varandras arbetsbelastning och det är enklare att ta ledigt ihop, säger Filip Larsson.
Cirka 150 personer är på plats i Medborgarhuset i Eslöv under torsdagskvällen för att heja fram segrarna i Venture Cup Syd.
Det hörs flera ja-rop i publiken när vinnaren i kategorin ”lifescience och teknik” presenteras. Carl Hagerling och Gustaf Lindqvist från Mincbolaget Shore i Malmö ler stort när de tar emot checken på 25 000 kronor.
– Nu kan vi börja bygga prototyper, säger Carl Hagerling.
Shore tar fram ett system som ska underlätta navigering till sjöss. Planen är att möjliggöra trådlös kommunikation mellan en app och sensorer som gps, kompass och ekolod för att synliggöra faror. Den första appen släpps till sommaren.
– Vi vill förbättra båtvärlden, vi vill att det ska vara lite härligare att ta sig ut till sjöss, säger Carl Hagerling.
De fyra vinnarna i Venture Cup Syd har utsetts bland 95 inskickade bidrag. Parallellt med Venture Cup Syd utses vinnarna i nord, öst och väst.
Nästa tävlingsmoment är att de fyra segrarna från varje region presenterar sin idé för en jury. Därefter utses tolv bidrag som får tävla i Sverigefinalen i Malmö den 13 juni.
Bland segrarna i Venture Cup Syd finns en kvinna och sju män. Bland de åtta nominerade affärsplanerna var fyra av de tävlande kvinnor och sjutton män.
Enligt regionchefen för Venture Cup Syd, Marie-Louise Lövgren, brukar könsfördelningen bland deltagarna vara 60/40 till männens fördel.
– Det är ett generellt problem i entreprenörssystemet. Vi tror att breddningen av tävlingen med olika kategorier ska öka andelen kvinnor, men ett nytt upplägg sätter sig inte på en termin. Vi behöver jobba mer med detta, jag skulle önska att det var fifty fifty.
Den enda kvinnan som fick pris under tävlingen, Jenny Bengtsson, håller med om att det är övervikt av män i entreprenörsvärlden.
– Vi umgås mycket med entreprenörer och jag upplever att det är väldigt mycket killar överlag. Som tjej är man väl lite försiktigare generellt.
– Jag tror att tjejer är lite för fega, men man ska väl å andra sidan vara lite dum i huvudet för att ge sig på det här, säger Filip Larsson.

Venture Cup

Affärsplantävling som startades 1998 och gjordes om i höstas. Syftet är att hjälpa folk att utveckla sina affärsidéer.
Äger rum en gång per termin och innehåller tre moment. Första momentet är presentation av affärsidén, andra momentet är en videopitch och tredje momentet är att skriva en affärsplan med fokus på hur man ska få in sina första kunder.
Fyra regionfinaler följs av en Sverigefinal.
Vinnarna får 25 000 kronor vardera. Totalvinnaren får ytterligare 100 000 kronor.
Tävlingen finansieras med både offentligt och privat kapital, bland annat från Vinnova, Tillväxtverket, Sparbanken Öresund, advokatbyrån Vinge och Eon.

Vinnarna

Totalvinnare och vinnare i kategorin ”webb, mjukvara och media”

Photago: Jenny Bengtsson och Filip Larsson.

Photago är en nätbaserad tjänst för insamling och delning av foton från gemensamma events som fester och bröllop.

Företaget sitter på Stortorget i Malmö.

Vinnare i kategorin ”miljö och energi”

Axi – not quite a taxi: Roozbeh Hashemi Nejad och Daniel Svensson.

Axi – not quite a taxi har tagit fram en affärsplan för en hybrid mellan en taxi och en buss. Fordonet hämtar och släpper av dig där du vill samtidigt som du samåker med personer som ska åt samma håll.

De tävlande studerar på Lunds tekniska högskola.

Vinnare i kategorin ”lifescience och teknik”

Shore: Gustaf Lindqvist och Carl Hagerling.

Shore tar fram ett system för att underlätta navigering till havs. De ska möjliggöra trådlös kommunikation mellan app och sensorer som gps, kompass och ekolod för att synliggöra faror.

Shore har kontor på företagsinkubatorn Minc i Malmö.

Gustaf Lindqvist har arbetat som programmerare på Sony och Carl Hagerling har formgett produkter åt Ikea och Volvo.

Vinnare i kategorin ”människa och samhälle”

Peer to Volunteer: Joel Wealer och Raffaello Hendrickx.

Peer to Volunteer har skrivit en affärsplan för vad de hoppas ska bli den framtida portalen för allt volontärarbete utomlands.Portalen ska bestå av en nätbaserad plattform som gör det enklare för organisationer att hitta volontärer, för donatorer att hitta projekt att finansiera och för volontärer att hitta projekt och finansiering.

De tävlande studerar på Ekonomihögskolan i Lund.

Gå till toppen