Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Har inte tid att vara trött”

Det går inte att få för mycket av Eurovision Song Contest om man frågar Anders Thore. Finalen blir hans sjätte kväll i rad på Malmö arena.

Anders Thore älskar Eurovision. I fredags eftermiddag stod han bakom den internationella fanklubbens informationsbord i Folkets park. På Malmö arena har han fotograferat höjdpunkter med kameran.Bild: Foto: Emma Larsson
Självklart har han tagit semester från jobbet i kassan hos Hemköp vid Triangeln.
– Jag har gått och lagt mig vid 05 på morgonen och bara sovit fyra timmar varje natt. Jag skulle behöva vara ledig i en vecka efteråt för att vila upp mig. Just nu har jag inte tid att vara trött, säger han lyckligt.
Eurovision i hemstaden Malmö innebär för Anders Thore tio dagars fokus på schlagerfesten. För att inte missa något väsentligt har han gjort sitt eget schema med bland annat artistframträdanden på Gustav Adolfs torg, Röda mattan på Malmö opera, sena besök på Euro fan café på Moriskan och Slagthusets klubb Euphoria.
– Det är vår fest. Det är glitter och glamour, det tilltalar oss, säger han om det stora inslaget av hbtq-fans.
Varje natt när Anders Thore kommit hem har han skrivit en rapport på Facebook, för att hålla vännerna uppdaterade. I den svarta soffan ligger nya kuddar med tryckta Eurovision-fjärilar som motiv. På en hylla står en flaska bubbel med etikett från Eurovision 2002 i Tallinn.
– Jag kommer aldrig att öppna den. Det går inte, säger han.
Anders Thore kan räkna upp alla Eurovision-vinnare sedan 1968.
Han gillar årets scenbygge, men tycker att det han upplevde på plats i Düsseldorf 2011 var bättre.
Svenska fans tilldelades sex sittplatser på Malmö arena. Eftersom Anders Thore har MS blev han en av de utvalda som hamnade på första läktarraden bakom ståplatsområdet.
I år tror han att Danmark tar hem segern.
– Min speciella favorit är Azerbajdzjan, man jag vill inte att låten ska vinna för dit vill jag inte åka, säger han.
Vad händer efter Eurovision?
– Då är det tråkigt, för då är allting över och man måste vänta ett helt år till nästa gång. Men beroende på vilket land som vinner så kan man börja planera, söka visum, fixa hotell och spara pengar. Man har alltid något att se fram emot.

Sverige

Folkmängd: Drygt 9,5 miljoner.
Bästa placering i ESC: Vinnare 1974 (ABBA), 1984 (Herrey’s), 1991 (Carola), 1999 (Charlotte Nilsson) och 2012 (Loreen).
Tävlingsbidrag i Malmö: Robin Stjernberg med låten ”You”.
Namn: Anders Thore.
Ålder: 38 år.
Nationalitet: Svensk.
Musikintresse: Kallar sig själv för schlagernörd. Upplever sin sjunde Eurovision från publikplats, har sett 15 Melodifestivaler live. Är en av Melodifestivalklubbens 450 svenska medlemmar.
Gå till toppen