Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Lurigt att välja rätt till barnen

Det är svårt att jämföra mobilkostnader generellt, men en checklista kan hjälpa till att se vilket abonnemang som passar behov och plånbok bäst.

– Det första man ska bestämma sig för är om man ska köpa en ny telefon och abonnemang, eller enbart teckna ett abonnemang.
Det säger Mattias Grafström. Han är vd för Telekområdgivarna som ger opartisk och kostnadsfri hjälp till konsumenter när det gäller abonnemang för tv, telefoni och bredband.
Hans främsta råd är att gå igenom barnens verkliga behov innan man bestämmer sig för vilken operatör man ska välja.
Det är svårt att göra jämförelser mellan de olika operatörerna rakt av. Vilken som är bäst för just ditt barn beror på vad som är viktigast för er, som täckningen i områden där barnen rör sig mest, om det är samtal, sms eller surf som är viktigast och så klart hur mycket det får kosta.
– Ett bra tips är att gå in på de olika operatörernas chattforum för att bilda sig en uppfattning om vilken som är bäst i det enskilda fallet. Då får man också löften skriftligt vilket är bra om de inte uppfylls. Det räcker inte med ett muntligt avtal vid en eventuell tvist.
Handlar du via internet har du dessutom två ångerveckor enligt lag, vilket du inte har om du handlar i butik eller av tillfälliga försäljare i en galleria. Men du får inte använda varan, du har bara betänketid.
Mattias Grafström återkommer flera gånger till vikten av att be att få skriftligt på erbjudanden.
– Var särskilt noga om de låter speciellt bra.
Alla operatörer har en täckningskarta, men Mattias Grafström menar att de inte alltid går att lita på. Därför är det bra om man har kollat att operatören fungerar till exempel utanför skolan.
Sydsvenskan har i en rad artiklar skrivit om barn och mobilanvändande. I en berättade forskaren Ola Findahl att barn mellan tolv och femton år är den mest uppkopplade gruppen i Sverige. Findahl tar fram rapporterna "Svenskarna och internet" åt Stiftelsen för internetinfrastruktur.
Nästan nio av tio unga tonåringar har en smart mobil eller surfplatta, ännu fler har en bärbar dator. Hälften av landets tvååringar använder internet och varannan lågstadieelev har egen mobiltelefon.
– De flesta frågor till oss från föräldrar handlar om att de tycker att det svårt att ha koll på samtalstiden. Många säger att den försvinner alldeles för fort, berättar Mattias Grafström.
Det är inte lika många klagomål på surfningen, den har de flesta ett fast månadspris på – medan samtalskostnaderna kan rusa iväg.
– Vill man ha koll på hur mycket som är kvar av samtalspotten är det viktigt att fråga operatören om det finns en sådan funktion.
Öppningsavgifter för samtalen, minutmarkeringar som innebär att man betalar för varje påbörjad minut är några anledningar till att samtalen blir dyrare än vad man tänkt.
– Sen finns det andra dolda kostnader som faktureringsavgift, startavgift när man köper ny telefon som höjer kostnaderna. E-faktura brukar vara gratis, medan pappersfaktura kostar.
Ett annat sätt att hålla koll på kostnaderna är att se till att det finns möjlighet att spärra de betaltjänster som man inte vill att barnen ska ha tillgång till.
– Det kan gälla allt från att det inte ska gå att rösta till att köpa saker via mobilen, säger Mattias Grafström.
En annan sak som kan påverka valet är om abonnemanget har en bindningstid eller inte. Långa bindningstider kan se prisvärda ut, men frågan är vad som händer om telefonen försvinner av en eller annan anledning. Vill man då vara låst i ett långt avtal?

Hur tänker du kring val av mobiltelefon? Kommentera artikeln. 

Prisjämförelse

Sydsvenskans genomgång av de olika operatörernas prisutbud nedan gäller enbart kostnader för abonnemang eller kontantkort. Eventuella -kampanjer där telefon ingår är inte medtagna.
Telia
Telia Mobil Dela: Ett familjeabonnemang som går ut på att man delar på en surfpott – priset beror på hur stor surfpott man vill ha. Samtal, sms och mms inom Sverige ingår i priset.
2 GB surf kostar 399 kronor per månad plus 149 kronor för varje telefon man ansluter och 29 kronor per läsplatta. Högst sju enheter kan anslutas och varje telefon har sitt eget nummer. Priset ökar med 100 kronor per månad för ytterligare 2 GB, 10 GB kostar 799 kronor i månaden i grundabonnemang.
Full koll: Är ett abonnemang som riktar sig till barn. Man kan sätta in 49 kronor eller 189 kronor, då ingår 3 000 fria sms. Pengarna sätts in den första varje månad och potten går att fylla på. Finns både med och utan bindningstid.
Kontantkort: Har ingen bindningstid och man väljer själv hur mycket och hur ofta det ska laddas med pengar. Uppsägningstiden är en månad.
3
3 Mini Plus: Kostar 49 kronor i månaden – då kostar både samtal 19 öre per minut och sms 19 öre per styck. För 49 kronor till får man 3 Mobilsurf.
3 Familj: Kostar 99 kronor per månad och då kan man prata, skicka sms och mms hur mycket man vill inom familjen. Ingen startavgift, men kostnadskontroll. Dessutom kan alla i familjen se på en karta i mobilen var de andra håller hus.
Comviq
Comviq Fastpris: Kostar 245 kronor i månaden, då ingår 3 GB surf och samtal, sms och mms inom Sverige. Abonnemanget har ingen bindnings- eller uppsägningstid.
Kontantkortet Kompis: Finns i tre varianter som kostar 295 kronor, 195 kronor och 75 kronor. Med alla tre ringer man och skickar sms gratis till Comviq och Tele2. Samtal till övriga nät kostar 49 öre per minut, 1,99 kr per minut respektive 2,49 kr/ per minut. Sms kostar 99 öre i alla tre varianterna.
Telenor
Pott med surf: Kostar 79 kronor i månaden. Enligt Telenor passar abonnemanget den som ringer och skickar sms mer sällan och vill kunna surfa och kolla mejl. 1 GB surf i Sverige ingår. Det går att ladda med mer pengar om potten tar slut innan månaden är slut. Även funktionerna barnposition, spärr av betaltjänster och spärr mot datatrafik i utlandet ingår. Du väljer själv vilka spärrtjänster som ska ingå i abonnemanget.
Även om potten är slut kan du ringa och skicka meddelanden till dem som ingår i Telenor Fritt Familj. Det innebär att man kan lägga till fyra utvalda nummer inom Telenor, ett nummer kan vara till en fast telefon.
Med Barnposition kan man via internet se var barnet -befinner sig, men endast i Sverige. Fungerar inte om telefonen är avstängd eller saknar täckning.
Halebop
Halebop Hallå: Ett abonnemang som kostar 99 kronor i månaden. Samtalen kostar 19 öre och 5 000 fria sms till hela världen ingår, plus 0,5 GB surf.
Halebop Hallå finns också som kontantkort. Laddar man kortet med 300 kronor får man ringa för 19 öre per minut till alla, skicka 5000 fria sms till hela världen och 3 GB surf.
Tele2
Kompis: Kostar 99 kronor i månaden och passar den som har många kompisar som ringer inom Tele2- och Comviq-nät. Samtal och sms inom nätet kostar 0 kr per minut. 1 GB surf ingår.
Snackis: Kostar 99 kronor per månad och passar den som ringer ett till två samtal om dagen. Det är samma pris, 39 öre per minut eller sms till alla operatörer. 1 GB surf ingår.
Volym Låg: Kostar 189 kronor per månad. I det abonnemanget ingår 300 fria minuter, 300 sms och 300 mms varje månad, inga öppningsavgifter tillkommer. Dessutom ingår 1 GB surf per månad.
Hallon
Systeroperatören till 3 erbjuder endast mobilabonnemang och kontantkort utan andra avgifter än månadsavgiften och utan bindnings- och uppsägningstid.
99 kronor i månaden kostar antingen abonnemanget eller kontantkortet. Båda medger 60 samtal, 5 000 sms och 0,5 GB surf.
Källor: De olika operatörernas hemsidor, prisjämförelsen gjordes måndagen de

7 frågor inför ett nytt abonnemang

Vill jag ha bindningstid, vad händer om telefonen tappas eller blir stulen?
Vad är viktigast, samtal och sms eller surfning?
Kan jag spärra tjänster?
Har jag fått löftena skriftligt?
Går det att kontrollera samtalspotten?
Vilka dolda avgifter finns: öppningsavgift, startavgift och fakturaavgift?
Hur är operatörens täckning där vi behöver den mest?

Gå till toppen