Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Utsatta flickor blev sexslavar

De var socialt utsatta flickor i nedre tonåren, som längtade efter kärlek. Det utnyttjades av en grupp hänsynslösa män i Oxford

Hon var bara 13 år när övergreppen började. När hon var 14 hade männen gjort henne beroende av tunga droger och började sälja henne som prostituerad till män i bland annat London.
Men när hon vände sig till personalen på det ungdomshem där hon placerats och ville prata om sina upplevelser, fick hon höra att det var ett olämpligt samtalsämne.
Efter att gänget hotat att mörda hennes son om hon inte började rekrytera yngre flickor till männens nätverk lyckades hon fly, berättar hon för tidningen Guardian.
Under domstolsförhandlingarna har hon kallats för Flicka C och är idag 20 år. Hon är en av de sex flickor vars fall under våren har prövats i domstolen Old Bailey i London. Polisen räknar dock med att så många som 50 unga flickor i Oxford har fallit offer för sexnätverket.
Det kunde ha blivit betydligt färre. Flera av flickorna försökte upprepade gånger berätta för polisen och socialtjänsten vad som hänt dem, men ingenting hände. En orsak var troligen att männen visste vad de gjorde när de rekryterade flickorna.
De riktade in sig på utsatta flickor från trasiga hem, där flera bodde i fosterhem eller var placerade på ungdomshem. Männen hittade flickorna på Oxfords gator, utanför skolor och på kaféer och lockade med alkohol och små presenter.
– Först behandlar de dig som en prinsessa. De får dig att känna dig omtyckt och de frågar om ditt liv och din familj. De köper presenter och ger dig all uppmärksamhet, berättar Flicka C för Guardian.
När hon blivit känslomässigt beroende av den man i gänget som hon först lärde känna, så började han ge henne alkohol och droger.
– De fick mig beroende av crack först, sedan gav de mig heroin.
Därefter kom krav på att hon skulle ha sex med andra män. Vid det laget var hon helt under deras kontroll och oftast drogad. Det kändes omöjligt att dra sig ur.
De andra offren för Oxford-männen har berättat liknande historier. Men fallet i Oxford är inte det första, eller ens det värsta. De senaste åren har ett antal fall i olika engelska städer uppmärksammats där unga utsatta flickor plockats upp på gatan av grupper av män för att sedan utnyttjas sexuellt.
Gemensamt för alla fallen är att flickorna såg männen som sina pojkvänner, vilket gjorde att det var svårt att få dem att polisanmäla dem. Gemensamt var också att det hänsynslösa utnyttjandet av flickorna pågått under en längre tid och att socialtjänst och polis misslyckats med att stoppa det.
Ytterligare en gemensam nämnare är att en stor majoritet av förövarna i de här fallen har rötter i Pakistan eller länder i det området och att nästan alla offer var vita engelska flickor.
Det senare har använts av den brittiska extremhögern som försökt använda fallen för sina politiska syften.
Polis och socialtjänst har anklagats för att inte ha tagit tag i problemet av rädsla för att pekas ut som rasister.
Samtidigt har flera debattörer gått ut och påpekat att man måste kunna diskutera om det faktiskt är så att en viss grupp är överrepresenterad när det gäller den här typen av brott och att man inte ska låta extremhögern kidnappa frågan.
Mohammed Shafiq, ordförande för The Rahmadhan Foundation, en organisation som arbetar för att främja förståelse mellan muslimer och ickemuslimer, var en av dem som tidigt gick ut och uttalade sig. Han konstaterade att den här typen av brottslighet är ett problem bland vissa pakistanier i Storbritannien.
– De anser att vita tonårsflickor är värdelösa och att de kan utnyttjas utan eftertanke. Det är den här sortens beteende som drar skam över vår samhällsgrupp, sa han till BBC efter ett av de uppmärksammade fallen i Rochdale i utkanten av Manchester.
Efter ett annat fall i Derby, där nio män dömdes för att ha utnyttjat flickor, tillsatte regeringen en utredning för att studera hur utbrett problemet är med män som kontaktar flickor på gatan och sedan begår övergrepp mot dem. Materialet var ofullständigt men visade på en överrepresentation av män med ursprung i Pakistan och länderna däromkring när det gäller den specifika formen av brott mot barn.
Viktigt i sammanhanget är att en annan rapport, genomförd i Manchester där ett av de uppmärksammade fallen skedde, visar att 95 procent av männen på stadens lista över sexualbrottslingar är vita engelska män.
En annan omfattande debatt har förts om hur struliga tonårsflickor behandlas av myndigheterna. Kritiker pekar på att det inte bara är de dömda männen som haft en dålig kvinnosyn utan att det även i det övriga engelska samhället finns ett förakt mot sexuellt utagerande unga flickor från trasiga hem.
I vittnesmål efter vittnesmål i rätten har framkommit att flickorna på olika sätt försökt be om hjälp, men inte blivit hörda. Det har framkommit en rad fall där polis stoppat äldre män med unga flickor utan att ifrågasätta vad flickan gjorde med en så mycket äldre man. Där en 13-årig flicka hittats full i ett övergivet hus med en grupp äldre män som givit henne vodka. Flickan greps medan männen fick gå därifrån.
I Oxford pågick övergreppen i sex år innan en polis började lägga samman de olika fallen till ett mönster. När nu vidden av övergreppen står klar har både polis och socialtjänst i Oxford gått ut och bett flickorna om ursäkt för att de inte lyssnade på dem och hjälpte dem.
Denna veckan dömdes sju av de nio åtalade männen i Oxford för bland annat våldtäkt. Den 26 juni meddelar domstolen hur långa deras fängelsestraff blir. De väntas bli långa.
Att många av männen som dömts i de uppmärksammade fallen där flickor systematiskt utnyttjats hade rötter i Pakistan och omkringliggande länder, gav argument till extremhögern som bland annat organiserat demonstrationer utanför domstolar där fallen prövats. Andra röster menar att det är viktigt att kunna diskutera problemet utan att låta extremhögern ”kidnappa” frågan och att det här handlar om en liten grupp kriminella män.
Sex fall där flickor uppvaktats av ett äldre gäng och sedan utsatts för sexuella övergrepp på gatorna i Oxford har prövats under en tre månader lång rättegång i domstolen Old Bailey i London. I veckan föll domarna och de sju dömda männen väntas få långa fängelsestraff.

Uppmärksammade groomingfall i Storbritannien

Oxford 2013: Sju män döms för bland annat våldtäkt, barnprostitution och trafficking av sex flickor, där den yngsta bara var 11 år. Polisen tror att det kan finnas sammanlagt runt 50 offer.
Telford 2012–2013: Sju män döms för sexbrott mot unga flickor efter en flera år lång polisutredning. Den yngsta flickan var 13 år. Brotten innefattar våldtäkt, barnprostitution, sex med barn och trafficking av barn inom landet.
Rochdale (i Manchester) 2012: Nio män döms för sexualbrott mot fem flickor, men polisen tror att det kan finnas så många som 47 offer. Brotten innefattar våldtäkt, trafficking, sex med barn och sexuella övergrepp.
Rotherham 2010: Fem män döms för sexualbrott mot unga flickor mellan 12 och 16 år. Brotten innefattade bland annat våldtäkt och sex med barn.
Derby 2010: Nio män döms för sexualbrott mot unga kvinnor mellan 12 och 18 år gamla. 27 offer trädde fram och pekade ut männen, som dömdes för brott mot 15 av dem.
Gå till toppen