Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Hjälten slår åt alla håll

Superskurken ”Stekaren” står bakåtkammad och flottig och beställer in champagne med pappas plastkort. När betjänterna kommer in med en Magnumbutelj som är så futtigt liten att det bara behövs två ryggkrökande män för att bära in den får Stekaren nog och sliter upp eldsprutaren. Burn arbetarpatrask, burn!
I ett annat hörn av krogen står superhjälten ”Den maskerade proggaren”, med Gustav Vasa-frisyr och hammaren och skäran på bröstet, och försöker beställa linsgryta. ”Kreegah!” ropar han och rusar till undsättning. ”Frossa och njut. Borgare, snart är din saga slut”. Så kan bataljen börja.
David Nessles seriebok ”Den maskerade proggarens oändliga jamsession” (Galago) är så tonsäker i både text och bild att man ibland luras att skratta lika mycket åt sig själv som åt någon annan. På en och samma gång lyckas den driva gäck med både vänstern och högern, sjuttiotalet och nutiden, den klassiska Marvel-serien såväl som den trotsradikala Galago-satiren.
I denna den andra boken om den maskerade proggaren dyker alla från Ranelid och Lovecraft till ”Kapitalets månghövdade hydra” upp. Vem som är hjälte och vem som är skurk får du klura ut själv.
Gå till toppen