Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Öresundsbron i dimma

Den tidigare piloten Stefan Flintberg blev så förvånad när han såg den rökliknande dimman vid Öresundsbron att han började filma och ta bilder. På SMHI var meteorologerna först väldigt förbryllade. Sedan kom förklaringen - advektionsdimma.

Det var vid 13.45-tiden på söndagen som Stefan Flintberg kikade ut från sitt fönster på 21:a våningen i Kronprinsen och såg Öresundsbron inbäddad i en form av dimma han inte kände igen.
- Och jag är gammal pilot, men jag har aldrig sett något liknande, säger han.
- Det såg nästan ut som om något exploderat vid tunneln, eller som om molnen steg upp ur havet, fortsätter han.
Timmen efter upptäckten var hela bron täckt av dimma. På SMHI förvånas meteorologen Linnea Rehn av bilderna.
- Oj, snyggt! Jag vet inte vad det kan röra sig om, jag har inte sett något liknande förut. Det kan röra sig om dimma, men jag kan inte förklara varför det ser ut som det gör, säger hon.
Sjörök hade kunnat vara en alternativ förklaring, men den framträder framförallt på sjöar och under vintrar när vattnet är varmare än luften. Och enligt Räddningstjänsten Syd har det inte inträffat någon olycka eller explosion som kan förklara dimröken.
Efter att en rad experter på SMHI granskat bilderna blir slutsatsen att det förmodligen handlar om advektionsdimma. Det rör sig då om fuktig luft som förs ut över vattnet med svaga ostvindar.
- Luftens daggpunkt överstiger nu vattentemperaturen i Öresund, förklarar Torbjörn Simann på SMHI i Göteborg.

Advektionsdimma

Advektionsdimma bildas då varm och fuktig luft blåser över ett kallare underlag och avkyls underifrån. Denna dimma är vanlig över hav på vårarna. Advektionsdimman kan täcka stora områden och ligga kvar i flera dygn.
Gå till toppen