Lund

Kvarglömd resenär lovas bättring

Hon har rätt att åka buss och tågets konduktör ska se henne på perrongen. De beskeden fick Maria Quensel vid ett möte med Roland Olsson, kundombudsman på Skånetrafiken.

– Vi får förbättra oss på de punkterna där det inte har fungerat, säger Roland Olsson.
Sydsvenskan har tidigare berättat om Maria Quensel, som har en funktionsnedsättning och använder el-moped. Flera gånger har hon blivit kvarglömd på perrongen när konduktören missat att hon skulle med tåget.
Maria Quensel har skrivit till Skånetrafiken och påtalat problem med ramper och dörrar som inte fungerar. Hon menar också att det är oklart vad som gäller på bussarna. Nu har hon fått besked.
– Det här med att jag blir kvarglömd, det får inte hända. Konduktörerna ska se mig. Hur de ska lösa det problemet, det vet inte jag, men de ska se mig, säger Maria Quensel.
Hon fick också veta att de som använder el-mopeder, permobiler och rullstolar har rätt att åka buss, förutsatt att deras hjälpmedel har rätt mått och vikt.
– Att chaufförerna säger att vi måste ha ledsagare och att de inte får lämna förarsätet är helt fel. De argumenten gäller inte, säger hon.
Roland Olsson säger att Skånetrafiken kommer att gå igenom en del rutiner och arbetsätt . Till exempel hur ramper och dörrar ska kunna kontrolleras kontinuerligt.
– Vi var rörande överens om att detta är en process som tar några fler dagar än bara två. Men det är inte bra om det fortsätter på det här viset, säger han.
– Vi jobbar med människor, det är inte robotar som sitter där, och ibland blir det fel. Men de felen ska vi försöka eliminera så mycket som möjligt, säger han.
Andra saker som de också pratade om var tågvärdarnas placering på perrongen och möjligheten att byta ut de otympliga ramperna, som förvaras inlåsta, på Pågatågen.
– Vi får se hur det går. Jag kommer att fortsätta att rapportera när det blir fel, säger Maria Quensel.
Gå till toppen