Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Tryck på rätt sätt ger säkrare svar om brösttumörer

Vid varannan mammografi fördelas inte trycket över brösten
på ett bra sätt. Det försämrar chanserna att hitta tumörer tidigt.

Vid undersökning med mammografi ligger bröstet sammanpressat mellan två plattor. En studie vid Lunds universitet visar att för ungefär hälften av kvinnorna ligger trycket främst på bröstmuskeln. Då försämras chanserna att sedan hitta tumörer i ett tidigt stadium på röntgenbilderna.Bild: Thomas Löfqvist
Doktoranden Daniel Förnvik vid Lunds universitet har studerat röntgenundersökningen mammografi i en avhandling som presenterades i fredags. Han har jämfört den med brösttomosyntes, en ny metod där en skiktröntgen tar bilder ur många olika vinklar.
I båda fallen röntgas kvinnans bröst när det är sammanpressat mellan två plattor. Trycket bör ligga över relevanta delar av bröstet, eftersom det ger bäst röntgenbilder.
– Vi har trott att det var ganska jämnt fördelat, men för ungefär femtio procent av kvinnorna fann man ingen optimal tryckfördelning. Bröstmuskeln är styvare än fett och en stor del av trycket låg över den istället för bröstvävnaden, säger Daniel Förnvik.
Det är viktigt att sammanpressningen av bröstet sker på rätt sätt vid mammografin för att hitta tumörer på ett tidigt stadium, enligt Daniel Förnvik.
Nu funderar han på att tillsammans med kollegor förbättra bröstkompressionen med ny teknik.
– Mammografin har utvecklats, men kompressionsanordningen hänger kvar sedan dinosaurietiden. Vi vill gärna hitta en bättre modell.
Daniel Förnvik har även studerat om det går att minska den kraft som pressar ihop bröstet, eftersom en del kvinnor tycker att undersökningen är smärtsam. En fördel med brösttomosyntes är att ett lägre tryck kan användas.
– Vi prövade att minska mammografins tryck till hälften. För de kvinnor som hade en god tryckfördelning över bröstet var det motiverat, för där vilade redan trycket över relevanta strukturer. Vi får fundera på hur vi kan gå vidare med de resultaten, säger han.
I avhandlingen ingår också en jämförelse mellan traditionell mammografi, ultraljud och brösttomosyntes. Daniel Förnvik ville ta reda på vilken undersökning som mest noggrant preciserade tumörernas storlek.
Svaret blev brösttomosyntes.
– Tumörstorleken är en prognostisk faktor och har betydelse för vilken behandling kvinnan får innan tumören opereras bort. Om tumören krymper i storlek när man ger cytostatika så vet man att cytostatikan har verkan.
I dagsläget används inte brösttomosyntes i de nationella hälsoundersökningarna. Metoden testas däremot i en stor Malmöstudie på 15 000 kvinnor.

Mammografi

Hälsoundersökningar med mammografi erbjuds regelbundet till kvinnor i Sverige i åldern 40–74 år.
Socialstyrelsen ska i juni presentera nya rekommendationer för bröstcancerundersökningar. Det kan eventuellt förändra vilka grupper som ska undersökas, hur ofta de bör undersökas och med vilka metoder. Brösttomosyntes
I Malmö pågår en studie med 15 000 kvinnor som även blir undersökta med brösttomosyntes. Det är en slags skiktröntgen som tar bilder i en bågformad rörelse över bröstet. Skikten är millimetertunna och tomosyntesen skapar tredimensionella bilder av bröstet. Kompressionen av bröstet är lägre och innebär mindre obehag för kvinnan.
Gå till toppen