Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tumörer kan skymmas av tät körtelvävnad

Kvinnor med så kallade täta bröst löper fyra till fem gånger högre risk att insjukna i bröstcancer.
Tumörerna är också svårare att upptäcka.

I Sverige erbjuds kvinnor mellan 40 och 74 år mammografi. Metoden har använts i flera decennier och den anses enkel, snabb och billig.
Tumörer i brösten kan upptäckas innan kvinnan själv har känt dem och det räddar liv.
Men det finns nackdelar. Om kvinnor har mycket körtelvävnad, så kallade täta bröst, kan tumörer skymmas på bilderna. Ett annat problem är att tumörerna i vissa fall är mer godartade och kvinnorna behandlas i onödan. En del kvinnor drabbas också av falskt alarm, vilket skapar oro.
– Mammografin kan invagga människor i falsk trygghet. Även om röntgenundersökningen friar kan det finnas en tumör i bröstet som inte har gått att se på bilderna. Därför är det viktigt att kvinnor också själva undersöker sina bröst, säger docent Sophia Zackrisson vid Lunds universitet.
I USA har nu flera delstater stiftat lagar som innebär att kvinnor har rätt att bli informerade om tätheten i brösten. Kampanjen ”Are you dense?” har rönt stor uppmärksamhet.
På mammografibilder kan man se bröstens täthet. I Sverige får kvinnor inte veta vilken brösttäthet de har. Sophia Zackrisson tycker att det är rätt beslut, i dagsläget.
– Vi har inget bra verktyg för att kunna förutsäga en kvinnas exakta risk för bröstcancer. Den kan även bero på ålder, om man har fått barn och andra hormonella faktorer. Om vi ska ge information måste vi ha en strategi för vad vi ska erbjuda kvinnorna, så att vi inte bara oroar dem.
I juni presenterar Socialstyrelsen nya rekommendationer för bröstcancerundersökningar.
Sophia Zackrisson, som har varit med som medicinsk expertis, kommenterar några viktiga frågor:
1 Brösttäthet. Kvinnor med mycket körtelvävnad i brösten har fyra till fem gånger högre risk att få bröstcancer. Deras tumörer är svårare att hitta med vanlig mammografi. Metoden brösttomosyntes, som ger tredimensionella bilder, passar dem troligen bättre.
– För kvinnor med lite körtelvävnad i brösten är mammografi en bra metod. Men på sikt hoppas vi att hälsoundersökningarna är mer individualiserade. Kanske att kvinnor med täta bröst och bröstcancer i familjen ska ha en annan metod och undersökas oftare.
2 Ålder. I dag erbjuds kvinnor från 40 år mammografi. ”Sverige är nog det enda land som har bröstscreening för kvinnor under 50. Det är från klimakteriet och uppåt cancerfrekvensen ökar. Det innebär att man måste screena många fler unga personer för att rädda en person från cancer. Då får man väga det mot hur många som blir oroliga i onödan.”
3 Metod. Mellan 10 och 30 procent av brösttumörerna upptäcks inte med mammografi. För kvinnor med täta bröst handlar det om upp till 50 procent. Samtidigt är det en enkel, snabb och billig metod.
Nya studier i Norge och Italien visar att upp till fyrtio procent fler cancerfall upptäcks när mammografi och brösttomosyntes används tillsammans. Brösttomosyntes är dock dyrare, den skapar tredimensionella bilder som tar längre tid att bedöma.
Gå till toppen