Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Pojkar åtalas för snöbollskrig

Åklagaren åtalar för misshandel men inte hets mot folkgrupp. Det handlar om ett snöbollskrig i december i fjor mellan elever på två Malmöskolor.

I mitten på december polisanmäler en tonårig judisk pojke, som går på Vittraskolan, elever från Västra hamnens skola för hets mot folkgrupp. Enligt anmälan ska två pojkar ha gjort Hitlerhälsning mot honom vid två tillfällen. En tid senare blir det snöbollskrig och den tonårige pojken polisanmäler även detta, som misshandel.
Vad som faktiskt utspelade sig när det gäller anmälan om hets mot folkgrupp varierar i de vittnesförhör som polisen gjort. ”Jävla jude, jävla jude” och ”Fuck judarna, fuck Israel”ska ha skrikits flera gånger varvid tonåringen ska ha skrikit tillbaka ”Jag har i alla fall ett eget land”. Vissa vittnen hävdar att han lade till ”arabjävel”.
En av killarna från Västra hamnens skola ska ha dragit ner tonåringen mot marken, slagit honom i bakhuvudet och sedan tryckt snöbollar med stenar i ansiktet.
Vittraskolan agerar inte alls medan ledningen för Västra hamnens skola aktivt valde att inte polisanmäla men att tillsammans med skolans likabehandlingsgrupp prata med pojken och med hans vårdnadshavare.
Åklagare Bo Birgersson har valt att inte åtala för hets mot folkgrupp.
– För att kunna åtala krävs att ett uttalande får en viss spridning och i utredningen är det bara två personer som säger att de har hört vad som skulle kunna vara hets mot folkgrupp. Därmed anser jag att ”spridningsrekvisitet”, alltså hur många som har hört, inte är tillräckligt, säger han.
I stället blir åtalet ringa misshandel.

Om hatbrott

Hatbrott utgörs av brotten hets mot folkgrupp, olaga diskriminering samt alla andra typer av brott, från klotter till mord, där ett av motiven har varit att kränka en person eller en folkgrupp på grund av ras, hudfärg, nationalitet, etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning.
Gå till toppen