Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Inpå livet

Skärm som skärmar av

Dagens unga har den bärbara datorn eller mobilen uppe vid möten istället för att se varandra i ögonen. Men vårt beteende har egentligen inte förändrats särskilt mycket, menar forskaren Tomas Lindroth.

De sätter upp laptoppen på bordet vid föreläsningar och kollar ständigt mobilen vid fikabordet med kompisarna. I sin doktorsavhandling har Tomas Lindroth studerat beteendet hos en generation studenter som hela tiden är uppkopplad mot internet. Istället för att möta hans blick vid föreläsningen fokuserar de på skärmen.
– De kan slösurfa, läsa mejl eller söka fakta om det jag föreläser om; det kan jag inte veta, säger Tomas Lindroth som understryker att han har undersökt den sociala interaktionen, inte utvärderat om ”laptopparna” lär sig mer eller mindre.
Han betonar också att internet erbjuder en nödvändig kompetensutveckling: där söker man fakta, där finns bloggarna och diskussionstrådarna som man behöver följa. Men han konstaterar att det råder en osäkerhet om hur vi ska umgås när alla går omkring med portabla skärmar. Vi har en dipp i våra normsystem där vi inte är på det klara med hur vi ska bete oss, menar han.
– Vad ett möte är vet alla. Tar jag då in en laptop så krockar normsystemen. Laptoppen är en interaktionssköld; jag kan inte se vad du har på din skärm.
Men egentligen tycker Tomas Lindroth inte att vi beter oss så annorlunda idag.
– På bussen sitter var och en och stirrar i sin mobil, javisst. Men hur gjorde vi tidigare? Satte vi oss hos en medpassagerare och började prata? Så var det inte. Vi svenskar har inte varit särskilt interaktiva. Mobilen är en tydlig snuttefilt och ett kompissubstitut på bussen, så att vi ska slippa prata med grannen. Vi skapar en egen bubbla.
Gå till toppen