Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

En drottning kom till torget

Anita Ekberg kom som en drottning över Drottningtorget och konstaterade att Malmö förändrats. Hon vill gärna stå staty, men inte flytta tillbaka.

Bild: Foto: Lars Brundin
Den nu 81-åriga filmstjärnan från Malmö kallades hit för att inviga den omtalade boulebaren i det gula huset som var husarernas ridhus när det byggdes, men senare bland annat varit saluhall. Idén till ombyggnad möttes från början av hård kritik, främst av arkitektprofessorn Abelardo Gonzalez och nöjesentreprenören Lars Hector. De skrev i debattartiklar och insändare att anläggningen skulle döda torget och dess omnejd.
Nu var det Lars Hector som fixat festen och fått sin vän Anita Ekberg att resa från Rom.
- Man ska inte vara sämre man än att man kan ändra sig. Det här är som att lägga ny jord i en blomkruka, sa han före festen.
När Anita Ekberg anlänt i rosa limosin med bara fötter i guldiga sandaletter kretsade det mesta kring henne. Prominenta gäster från Hectors vip-lista trängdes med journalister för att få autografer och framföra sin beundran. Anita Ekberg såg ut att njuta.
- Braa, sa hon med eftertryck på frågan om hur det kändes att möta hela ivriga uppbådet.
Hon hade skinit som en sol hela dagen, trots kylan och det eviga regnet. Men hon blev ledsen när hon såg sitt barndomshem på Östra Fäladsgatan.
- Pappa skötte huset och trädgården så väl. Nu var det fullständigt vilt och det stod barncyklar lutade mot häcken, sa stjärnan som lämnade Malmö när hon var 22 år.
På banan fick hon konkurrens av en person som gjort tvärtom, Alain Lemaire, som kom från Frankrike för över fyrtio år sedan och fick Malmö att både spela boule och äta franskt.
- Han är min mentor, sa Arvid Falk som startar anläggningen tillsammans med Henrik Kruse.

Anita Ekberg

Föddes som Kerstin Anita Marianne Ekberg den 29 september 1931.
Växte upp på Östra Fäladsgatan i Malmö med föräldrar och sju syskon.
Vann Fröken Sverige-tävlingen 1951, spelade därefter in flera filmer varav "La Dolce Vita" (Det ljuva livet) från 1960 är den mest kända.
Bor i Genzano utanför Rom i Italien, sedan mer än trettio år tillbaka.
Källa: Wikipedia
Gå till toppen