Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Eurovisionsbråk på hög nivå

Vitrysslands president, en azerisk smörsångare som blivit ambassadör, samt Rysslands utrikesminister. Det är huvudpersoner i farsen kring ESC.

Boven i dramat är given: fuskande västländer som smusslar med omröstningen för att få hem segern i kampen om världsherraväldet i schlager. Och visst är det politik det handlar om.
Under kalla krigets dagar gick det en järnridå rakt igenom Schlagereuropa. De västeuropeiska länderna hade sin ESC. Östeuropa hade sångfestivalen i polska Sopot, senare döpt till Intervision Song Contest.
Efter murens fall sågs deltagandet i Eurovision Song Contest av många som det första steget in i den europeiska gemenskapen – och en seger i tävlingen som det slutgiltiga beviset på internationellt erkännande. Därför tas tävlingen på blodigt allvar även av makthavarna.
När det häromåret visade sig att några tv-tittare i Azerbajdzjan hade vågat att rösta på ärkefienden Armeniens bidrag fick de snabbt besök av säkerhetspolisen. Och när Azerbajdzjans ambassadör i Moskva, Polad Bülbüloglu, i söndags tittade på sändningen från Malmö höll han på att spricka av ilska. Det visade sig nämligen att Rysslands bidrag fick noll poäng från Baku.
Det kan omöjligen stämma, förklarade han i en uppmärksammad intervju i rysk radio. Ryssland är ju Azerbajdzjans bästa vän i världen, azererna älskar den ryska kulturen, och dessutom kommer den ryska stjärnan Dina Garipova från det muslimska Tatarstan. Röräkningen har inte gått rätt till, konstaterade Bülbüloglu, och meddelade att Azerbajdzjans president Ilham Aliyev lovat utforska vad som hänt.
För den azeriske ambassadören är schlager blodigt allvar – på 70-talet var Bülbüloglu själv en av flera uppmärksammade azeriska smörsångare på den sovjetiska estraden.
Efter en snabbutredning kom åklagarmyndigheten i Baku fram till att massor av tittarna i Azerbajdzjan visst röstat på den stora grannen i norr. Ryssland hade hamnat på andra plats i telefonomröstningen, meddelades det.
Dags för Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov att göra entré på scenen. Ryssland har bestulits på tio poäng, meddelade han indignerat under en presskonferens. ”Vi kommer att diskutera gemensamma åtgärder så att denna upprörande handling får sitt rättmätiga svar”, lade han till.
Tävlingen är politiserad - och skulden till den oerhörda nollan ligger givetvis hos arrangörerna i väst, slog samstämmiga ryska medieröster snabbt fast. Här har vi en bra chans att visa att det inte är vi utan västeuropéerna som förfalskar omröstningsresultat, konstaterade den Kremltrogne kommentatorn Sergej Markov, som ansåg att Ryssland borde begära en omräkning av rösterna.
Men det finns en nolla till. Vitrysslands Aljona Lanskaja fick inte en enda poäng från Ryssland. Det kan inte heller stämma, tycker Vitrysslands president Aleksandr Lukasjenko. Alltså är resultatet förfalskat, sade han i tisdags.
Markov håller med. Vitrysslands representant skulle ha fått massor med poäng från Ryssland även om hon hade kraxat i stället för att sjunga. Vem stal poängen? Väst, såklart.
Fast i Litauen utreds röstköp till Azerbajdzjans fördel. En smyginspelad video visar två unga män som erbjuder pengar till ungdomar för att de ska rösta på Azerbajdzjan med hjälp av anonyma kontantkort. Männen talar ryska med ukrainsk brytning och säger att kampanjen pågår i femton länder.
Azerbajdzjan fick tolv poäng av Litauen.
Ridå.
Gå till toppen