Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Orolig natt i Stockholm

Ännu en natt har bilar brunnit och fönster krossats i förorterna
väster och söder om Stockholm. Åtta personer har gripits. 

Bild: Foto: Fredrik Sandberg
Åtta personer har gripits. Enligt polisen har ingen skadats under oroligheterna, men minst 30 bilar har förstörts.
Vid midnatt stod konst- och hantverksföreningen Husby Gård i lågor. En person har gripits misstänkt för grov mordbrand och satt kvar under förmiddagen.
I Jakobsberg krossades rutorna på polishuset och på flera affärer i centrum. Minst fem bilar brann.
Också i Rinkeby, Skarpnäck, Norsborg, Kista och Tensta stacks bilar i brand. På flera ställen försökte stenkastande ungdomar hindra brandmännen att släcka bränderna.
Det är främst västra och södra Stockholm som har drabbats av bilbränder och skadegörelse under natten. Polisen har noterat 30 bilbränder. En skola i Skärholmen och en förskola i Husby har blivit brandskadade och containrar har också satts i brand. Träd, staket, lyktstolpar och papperskorgar har blivit förstörda runtom i Stockholm.
– Det finns inga rapporter om skador på polismän eller brandmän, trots de har fått saker kastade på sig. Skyddsutrustningen har gjort nytta, säger Kjell Lindgren, polisens presstalesman i Stockholm.
Ytterligare fyra personer greps under natten, tre för förberedelse till grov skadegörelse och en för förberedelse till grov misshandel.
– De tre har tagits bärande på tändvätska, sade polisens presstalesman Lars Byström.
Tidigt på morgonen greps sedan tre personer till, misstänkta för att ha tänt på två bilar i Fittja vid tretiden på natten, uppger Pia Glenvik vid länskommunikationscentralen i Stockholm.
Flera som greps i natt uppges vara skrivna i Husby medan andra tycks ha rest dit från andra områden.
Aftonbladet har uppgifter om flera av de gripna. Det ska främst röra sig om tonåringar, flera av dem kända av polisen sedan tidigare.
En av dem är bara 14 år, en pojke bosatt i Husby.
– Jag har förbjudit honom att gå ut, men han lyssnar inte. Han sade att han inte skulle göra något utan bara titta, berättar pojkens mamma för Aftonbladet.
Mamman och pojkens syster var ute och letade efter 14-åringen under upploppet, utan att hitta honom.
Vid tretiden på natten knackade polisen på dörren och pojken hade de med sig eftersom han inte är straffmyndig.
– Jag blev jättearg på min son. Så här kan det inte fortsätta, säger mamman till tidningen.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen