Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Oroligheterna i Husby

Reinfeldt: ”Vi kan inte låta våldet styra”

Trots förstärkt polisnärvaro i Husby blev resultatet mer stenkastning, brinnande bilar och skadade poliser.
Fyra personer har anhållits efter oroligheterna, som lockade förövare från andra delar av Stockholm.

Situationen i Husby i västra Stockholm urartade snabbt. Redan på måndagskvällen stacks bilar i brand och kravallutrustad polis med hundar försökte skingra stenkastande ungdomar. Oroligheterna fortsatte sedan hela natten.
Sju män mellan 15 och 19 år greps. Fyra av dem anhölls senare misstänkta för våldsamt upplopp. En av dem är även misstänkt för våld mot tjänsteman.
Emil Andersson, chef för polisens ingripandesektion i Västerort, uppger att tre av de gripna är folkbokförda i andra områden än i Husby.
– När det är så mycket fokus i media så väcker det intresset hos vissa att vara ute och titta på och vissa tycker säkert att det är spännande att vara med, säger Emil Andersson, som berättar att sju poliser fått lindriga skador.
Polisen har avsatt extra resurser även till onsdagskvällen.
Enligt statsminister Fredrik Reinfeldt är det risk att oroligheterna fortsätter.
– Nu måste alla hjälpa till för att få lugn, föräldrar och vuxna. Husbyborna måste få tillbaka sitt bostadsområde, sade Reinfeldt.
– Vi har grupper av unga män som tror att man kan och bör med våld förändra samhället. Låt oss vara tydliga. Detta är inte okej. Vi kan inte låta våldet styra.
Justitieminister Beatrice Ask anser att människor måste ta eget ansvar.
– En del tycker nog att det är spännande att delta medan andra är upprörda över sin egen situation och samhället, det är en brokig bild, säger Ask.
Miljöpartiets språkrör Åsa Romson vill se att regeringen agerar på ett sätt som visar att händelserna tas på allvar.
– Det är ett misslyckande att vi har förorter i Sverige som brinner, säger Romson.
På tisdagskvällen släckte räddningstjänsten två bilbränder, en i Tensta och en i Kista. Sent på kvällen ryckte räddningstjänsten även ut till en misstänkt brand vid en skola i Kista.

Husby

Husby och de omgivande stadsdelarna Akalla, Kista, Tensta och Rinkeby i norra Västerort har 12 203 invånare som bor i 4 896 bostäder, uteslutande flerfamiljshus.
Den öppna arbetslösheten är 8,8 procent.
I kommunalvalet 2010 fick Alliansen 17 procent av Husbys röster mot 83 procent för de rödgröna.
Källa: Stockholm.se
Gå till toppen