Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Stort intresse för solkarta

Det kan en ny webbaserad solkarta ge svar på. Intresset var rekordstort när Lundaborna bjöds in till seminarium om solenergi.

Bor du i Lund? Då kan du kolla här ifall ditt hustak lämpar sig för solceller genom att kolla in solkartan.

160 personer hade föranmält sig till seminariet om solenergi som hölls på onsdag kväll på Ideon Highway - förövrigt ett av få hus i Lund som får en del av sin energiförsörjning via solceller. Av det stora intresset att döma kan det snart bli betydligt fler.
– Jag och sambon har byggt ett nytt hus och vi har redan solfångare som ger varmvatten, det har funkat jättebra och nu är vi nyfikna på om det går att satsa på solceller också, berättar Malin Ek från Silvåkra som kom för att få goda råd.
Kanske blev hon övertygad av Lundabon Ola Persson. Han var inbjuden för att berätta om sina erfarenheter av solenergi, en idé som tog fart när familjen letade hus.
– Jag måste erkänna att jag var på jakt efter ett bra tak, berättar han.
Familjen köpte ett nyproducerat hus med lutande tak. Kort därpå kom Ola Persson över ett parti solceller. Han slog till, utan ett egentligen veta riktigt hur han skulle gå vidare. Det har han inte ångrat. Idag täcker elen från solcellerna 35 procent av familjens totala energibehov.
– Det är inte fy skam, man måste byta ganska många glödlampor för att sänka energibehovet med 35 procent.
Under sommarmånaderna ger anläggningen mer el än familjen gör av med. Överskottselen säljer de tillbaka till elbolaget för en krona per kWh.
– När jag lade ut den första avin på en utbetalning från elbolaget på 600 kronor på Facebook fick den många tummar upp, skrattar Ola Persson.
För två år sedan var det betydligt dyrare att investera i solceller än det är nu. Ett ökande intresse från både elbolag och konsumenter har pressat priserna. Ola Persson betalade 112 000 kronor för inköp och installation av 32 kvadratmeter solceller, men han säger att det redan har betalat sig.
– Om man räknar att jag tog lån och lägger till räntor och sådant så betalar jag cirka 99 öre per kWh. Det känns som en vettig förskottsbetalning. Oavsett vad elpriserna blir på 25 års sikt, så har jag det här.
Lunds kommun är en av många intressenter som vill se mer solceller på taken i Lund. För att väcka intresset har man under våren tagit fram en webbaserad solkarta som visar var det är bäst att installera solceller. Kartan ger med hjälp av färger svar på hur mycket el en viss yta kan producera med hjälp av solceller under ett år. Användaren skriver in valfri adress och får svar på om det är god eller dålig solpotential.
Bakom den tekniska lösningen står LTH-studenten Pontus Hedén. Han har producerat kartan som ett examensarbete. Till för en vecka sedan levde han i tron att Lund var först i Sverige med en sådan omfattande kartläggning, men så presenterade Stockholms stad nyligen en helt egen lösning.
– Men vi ser bara det som positivt, vi vill ju ha mer solenergi, säger han.
Tanken är att metoden bakom kartan nu ska göras tillgänglig för alla Sveriges kommuner. Allt är gjort enligt open source-modell.
– Det har varit stort intresse, flera har hört av sig och vill veta mer, säger Fredrik Andrén Sandberg, projektledare vid Lunds energi.
Nasser Hassanieh som nu undervisar på högskolan i Borås, kom för att hämta med sig information om solkartan till sina studenter. Han säger att intresset för solenergi bland unga bara ökar. Men bland konsumenterna är kunskapen fortfarande liten, anser han.
– Som konsument är man lite vilse i den här djungeln. Det som är nytt idag kan vara förlegat i morgon.

Vad tycker du om solceller? Är de en lösning på energiproblematiken? Diskutera artikeln. 

Solkartan.se

Solkartan som täcker hela Lunds kommun är framtagen i ett samarbetsprojekt mellan Lunds universitet, Lunds energi, Lunds kommun och Solar Region Skåne med stöd av Region Skånes Miljövårdsfond.
På våra breddgrader kan 8 kvadratmeter solceller i bra läge ge ungefär 1000 kWh om året. Förbrukningen av hushållsel för en normal villa uppgår till cirka 5 000 kWh om året.
Statligt investeringsstöd på 35 procent går att söka hos energimyndigheten.
En solcell består av en tunn skiva av kisel med kontakter på bak- och framsidan. Flera solceller seriekopplas till en modul som täcks med en glasskiva.
Optimalt tak för solceller ligger i söderläge med en lutning på cirka 20-60 grader.
Källa: Lunds energi och Solar Region Skåne.
Gå till toppen