Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Det finns massor av goda ideér som står och stampar”

Det finns pengar när innovationerna står på säker mark.
Problemet är att hitta riskvilligt kapital i början av en innovationsprocess.

Magnus Lundin, vd Sisp, och Bodil Rosvall Jönsson, näringslivschef för Region Skåne, spår att de framtida innovationerna skapas genom olika korsbefruktningar.Bild: Thomas Löfqvist
Det säger Bodil Rosvall Jönsson, näringslivsdirektör i Region Skåne, och Magnus Lundin, vd för Sisp, sammanslutningen för 30 svenska science parks och 43 inkubatorer.
De är två av många deltagare i Innovationsriksdagen som just nu pågår i Lund. ”Morgondagens innovationssystem: en trendspaning” är rubriken på deras gemensamma anförande.
Sydsvenskan träffar dem i frukostrusningen innan konferensen öppnar för att prata framtid. De får svara på frågorna: Var sker innovationerna i framtiden? Vem står bakom dem? Hur kommer de till?
– Det finns en tydlig trend att allt fler företag medvetet satsar på innovationer, säger Magnus Lundin.
– Men egentligen sker innovationer överallt, i det offentliga, i akademin och i näringslivet, säger Bodil Rosvall Jönsson.
Och tillägger:
– Det viktigaste är att det finns ett klimat och ett tänkesätt som gynnar innovationer.
För nyskapelsen behöver inte vara en ny produkt eller en ny teknik – det kan handla om nya arbetssätt eller något som främjar arbetsmiljön.
Var kan med andra ord vara var som helst där idéer tillåts lyfta.
Magnus Lundin berättar att en femtedel av allt riskkapital som investeras i Europa investeras i Sverige. Men det sker främst i fas två och tre av utvecklingen när risken inte är så stor. De senaste fyra åren har däremot viljan att investera i inledningsfasen av ett innovationsprojekt minskat väsentligt.
– Det finns massor av goda idéer som står och stampar för att det saknas pengar, säger Bodil Rosvall Jönsson.
Men vem är det då som står bakom de framtida innovationerna?
– Bilden av att det enbart är forskare i vita rockar gäller inte längre. När jag satt i juryn för Venture Cup senast [en affärsplantävling, reds anm.] kom det in flera bidrag från ungdomar engagerade i Ung företagsamhet, berättar Bodil Rosvall Jönsson som ett exempel på att nyskapandet sker på många plan.
Både hon och Magnus Lundin menar att det är viktigt att entreprenörskap är en del av skolarbetet.
– Universiteten måste också bli bättre på att hjälpa till att kommersialisera upptäckter. Idag utnyttjas inte den potentialen fullt ut, säger Magnus Lundin.
Han understryker också det offentligas allt viktigare roll att medverka till ett givande innovationsklimat. Allt från att se till att det finns i den egna organisationen till att skapa förutsättningar för att företag vill etablera sig och växa på en ort.
– Det handlar om kultur, om skolor, boende och en infrastruktur för innovationer, säger Bodil Rosvall Jönsson.
De framtida innovationerna kommer i stor utsträckning att ske genom olika former av samarbete, säger de båda och ger som exempel:
Stora företag möter små.
Branscher korsbefruktar varandra.
Öppen innovation som betyder att etablerade företag bjuder in till sitt innovationsarbete istället för att hålla det inom lyckta dörrar.
– Det är viktigt att inte glömma bort att vi är en del av en global marknad. Med den nya tekniken kan vi lätt samarbeta med andra sidan jordklotet, säger Magnus Lundin.

Sveriges innovationsriksdag

I år är det tredje gången som Sveriges innovationsriksdag anordnas. I år hålls den i Lund där cirka 200 personer samlas i dagarna tre för att diskutera svensk innovation i allmänhet och den högaktuella globala trenden öppen innovation i synnerhet. Riksdagen är Sisps (Swedish incubators & science parks) årliga konferens som förutom de egna medlemmarna lockar politiker, näringslivsfolk och andra beslutsfattare.
Gå till toppen