Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kur mot kravaller

Rörelsen Megafonen har trätt fram som språkrör i Husbyrapporteringen. Kanske kan denna folkbildningens renässans innebära nya möjligheter för marginaliserade ungdomar, skriver två forskare.

Bild: Johan Nilsson / SCANPIX
Det finns mönster från de aktuella kravallerna i Husby som går igen i historiska kravaller och upplopp. I november 1926 inträffade de så kallade Möllevångskravallerna i Malmö. Anledningen var en misshandel med dödlig utgång i samband med en lokal konflikt på en fabrik. Stora människomassor samlades kring Möllevången, kravaller uppstod och stenar och tomflaskor haglade över polisen vilka svarade med att gå till attack med dragna sablar. Kravallerna i Los Angeles 1992 skedde som en reaktion mot att poliser frikändes från anklagelser om misshandel och tjänstefel i samband med gripandet av Rodney King. Händelsen hade till och med filmats och visats på tv över hela USA.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen