Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ryssland: Invandrare får härja fritt

Ryska medier beskriver händelserna i Husby och andra Stockholmsförorter som etniska kravaller. Rapporteringen är anpassad till regeringens pågående kampanj med hårdare tag mot invandrare i Ryssland.

”Sverige har tappat kontrollen över de pågående etniska oroligheterna”, säger Jekaterina Andrejeva på ryska TV1.
”Polisen har överlämnat huvudstadens förorter i de härjande invandrarnas händer. Myndigheterna har förbjudit användning av våld mot dem. De som får betala notan är de infödda svenskarna. Överallt brinner bilar, restauranger och förskolor.”
Citatet kommer inte från någon obskyr extremistsajt. Det är inledningen till inslaget om Sverige i kvällsnyheterna på statliga tv-kanalen Rossija, som når 99 procent av Rysslands befolkning och dessutom kan ses i de flesta andra före detta Sovjetrepublikerna.
När den statliga, engelskspråkiga kanalen Russia Today, som kan ses över hela världen, ville ha en expertkommentator från Sverige i direktsändning valde de högerextrema Nationaldemokraternas partiledare Marc Abrahamsson. Han fick i en direktsändning oemotsagt förklara att oroligheterna kring Stockholm är en följd av mångkulturen och att upploppen bara kommer att bli värre, eftersom regeringen inte sätter några gränser för invandringen.
Att partiet i senaste riksdagsvalet fick 0,02 procent av rösterna fick tittarna inte veta. Den ryska kanalen valde uppenbarligen ut Abrahamsson eftersom hans budskap passar in i den ryska regeringens allt hårdare politik mot invandrare från andra före detta sovjetrepubliker.
Andra ledande ryska medier följer samma linje. ”Afrikaner och araber tänder eld på bilar och angriper polisen” skriker nyhetsbyrån Novyj Region på sin sajt. Enligt kvällsnyheterna på ryska TV1 har Sverige helt tappat kontrollen över det kanalen kallar för etniska oroligheter. ”Myndigheterna har i grov form vägrat att inleda dialog med invandrarna, varav hälften inte talar svenska”, påstår kanalen.
Gå till toppen