Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nyheter

Ankorna lockade fram solskenet

På Lommafestens andra dag var det som vanligt ankracet i Höje å bakom biblioteket som drog storpublik.
Flera besökare undrade om det var riktiga ankor som skulle tävla och hur det i så fall skulle gå till.

Men de flesta i publiken visste redan att det var 500 små gula plastankor försedda med ett nummer som tävlade.
Och de besökare som köpt lotter med samma nummer som de sjutton första ankorna som flöt i mål och de två som kom sist och fick tröstpris, vann ett presentkort för restaurangbesök eller annat.
Prick klockan 13 när konferencier Gustav Hermansson räknade ned för att starta ankornas tävling tittade solen fram.
– Är det taktik eller bara slumpen att ankorna nu grupperar sig, kommenterade han till publikens förtjusning.
En bit därifrån stod Räddningstjänstens fordon med den så kallade hävaren som når 28 meter rakt upp i luften. Och till den var kön lång.
Före ett musikuppträdande och därmed en längre paus för kranbilen lyckades familjen Folkell få stiga in i korgen som rattades av deltidsbrandman Rasmus Ekberg.
För Malin Folkell, 14, var det andra gången hon gjorde den hisnande färden.
– Jag var nog lite rädd den här gången också, sa hon. Men det var inte så farligt.
Lillebror Hampus, 10, kände ungefär detsamma men överväger ändå att bli brandman.
För mamma Agneta Folkell var det också andra gången men hon är inte alls höjdrädd.
Och pappa Jonas som gjorde sin första uppstigning trodde det skulle svaja mer men fascinerades istället av den fantastiska utsikten.
– Det var härligt att se både Barsebäck och Danmark, sammanfattade han sina intryck.
Idag avslutas Lommafesten med Alnarpsdagen mellan klockan 10–16 då besökarna bland annat bjuds på öppet hus i forsknings- och utbildningsmiljön vid SLU Alnarp, Sveriges lantbruksuniversitet.

Vad är det bästa med festen?

Ann-Kristin Uggeldahl, 72, Linköping: – Jag är här med mina barnbarn. Och det bästa tycker jag är att alla samlas här. Igår kväll lyssnade vi på ”Perikles”. Ljudnivån var möjligen lite för hög.
Lennart Nordberg, 71, Bjärred: – Det bästa är att se så många människor samlade. Alla generationer samlas här i sämja. Och man träffar gamla bekanta som man inte sett på tio eller femton år. Man får helt enkelt en massa mänsklig kontakt vilket vi kanske inte alla är så duktiga på häruppe i Norden.
Taghi Rezaei, 34, Lund: – Jag och mina kompisar kom hit för att meta abborre när vi upptäckte att det är en stor fest. Bara att se så mycket folk blir jag glad av. Så fisket får vänta.
Annie Rask, 8, Lomma: – Jag har varit här med mamma fyra gånger och jag gillar bäst att åka karusell. Men att åka upp i brandkårens lyftkran tror jag kan vara lite otäckt.
Catharina Nilsson, 27, Arlöv: – Min mor och jag har varit här flera gånger. Snart ska jag se mina kompisar ”Skibdahl och Ridell” framföra sina ballader på scenen här bredvid.
Gå till toppen