Himma

Sätt slottsstilen i sommar

Sommartider och bröllopsyra! Prinsessan Madeleine är bara en av alla som står brud i år och vi matchar med inredning för slott och koja. Det går att få kunglig glans med små medel – bara du väljer rätt.

Slotten har alltid varit trendsättande. Under långa tider var det bara vid hovet som pengarna fanns till att förverkliga dyra och vackra drömmar. Det var kungligheter som hade möjlighet att resa, se trenderna på kontinenten och få kunskaper om dåtidens kvalitet och nya design.
Med sommarens prinsessbröllop kan du som inspiration läsa på om slottsstilar och rådande ideal genom tiderna. Plocka sedan godbitarna och tolka dem à la 2010-tal. Du kommer att märka att mycket av dagens design har sina rötter i äldre tiders formgivning.
Senare hälften av 1600- talet till tidigt 1700-tal kallas senrenässans och karolinsk barock. Den tiden präglades av influenser från Italien och Frankrike. I slotten inredde man med gyllenlädertapeter, stengolv och tak med rika stuckaturer. Stuckaturer finns att hitta i plast numera – både billiga att köpa och enkla att sätta upp. Dekor på paneler och dörrspeglar var vanligt. Överhuvudtaget smyckade man den fasta inredningen och rummets väggar, tak och golv på ett helt annat sätt än vi gör i dag. Det närmaste vi kommer just nu är fondväggen som är den som ensam ska lyfta rummet med färg eller ett spännande mönster.
År 1731 grundades Svenska Ostindiska Kompaniet i Göteborg och med fartygslasterna kom intresset för allt kinesiskt att explodera. Lackerade skåp och bord, vackert mönstrat porslin och en ny färgskala i rosa, guld, blått och vitt blev trendigt.
Runt 1750 började hovet rikta blicken mot den franska rokokon och tog efter och tolkade den på svenskt vis. Väggfälten delades i ramverk, färgerna blev ljusare och speglar reflekterade in det naturliga ljuset. Att jobba med spegeleffekter i inredningen är ett smart sätt att förstora ett rum och få in fina ljusspel.
Kineseriet fanns kvar och syntes ofta i sirliga tapetmönster med slingor, blad och exotiska fåglar. Gardiner och sängomhängen i slottssalarna var av målad, kinesisk sidentaft och mönstrat siden.
Den gustavianska stilen, från runt 1770, kombinerade rokokons lätthet med ett nyväckt intresse för klassicismens stramare former. Den här stilen hittar du i mängder av möbler och inredningsdetaljer och den återkommer ofta i nytolkningar. Trägolv, kristallkronor, väggfält och ljust målade snickerier är några kännetecken. Den nya uppfinningen kakelugnen kom vid samma tid och pryddes med vackra kakeldekorationer.
Det var Gustav III som gav namn åt den gustavianska stilen, efter att han kommit hem från en resa till Pompeji i Italien med nya ideal för ögonen. Den avskalade gustavianska stilen stod i kontrast till den tidigare naturnära och böljande rokokon.
När vår nuvarande kungaätt tog sin början, vid Jean Bapstiste Bernadottes kröning 1818, var det empiren som stod högst på trendtoppen. Väggar i klara färger, draperingar målade som siden och väggfasta speglar är några stilingredienser.
Numera är det inte mot slotten vi vänder blicken för att hitta senaste nytt. Däremot är de guldgruvor när man vill hitta inspiration. Kristall, siden, sammet, guld och silver är tidlösa material. Gediget hantverk och bra kvalitet blir heller aldrig omodernt. Med lite inredningshistoria i ryggen är det enkelt att själv skapa stilen. Blanda kinesiskt med antikt, några pampiga speglar med ett par eleganta stolar, ett stengolv med ett målat trägolv och klassiskt vackra textilier. Våga sätta färg på ditt eget slott!

Lästips

Det svenska rummet, Lars Sjöberg/Ursula Sjöberg, (Bonnier Alba).
Gå till toppen