Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sökes: kreativa gäster

Folk frågade efter rödspätta i decennier efter att den senaste restaurangen stängde. Men serveringen i den gamla Hamnpaviljongen dröjer.
En ny ägare öppnar kontorshotell efter sommaren.

– Vi ska göra det så modernt vi kan utan att skrämma bort kunderna, säger Thomas Leijon.
Det blir en anläggning för det rörliga kontoret med trettio platser som kan hyras mer eller mindre fast. Leijon hoppas locka en blandning av kreativa, unga företagare av den typ som finns i Saltimporten en bit in från udden. De kan hyra en stol, koppla in datorn på nätet och ha andra företagare omkring sig.
Det blir en myshörna och konferensmöjligheter för hyresgästerna. Men Thomas Leijon jobbar för att också kunna locka ut allmänheten till det gamla trähuset med utsikt ut och in över hamninloppet. Han söker samarbete med någon kaffekedja eller lunchrestaurang.
– Fast då måste vi bygga ut.
Det blir ingen större ombyggnad inför starten i augusti-september. Huset ska fräschas upp och målas i vitt och marinblått. Thomas Leijon har ett trådlöst nät i ett kontorshotell på Jörgen Kocksgatan som ska täcka även Hamnpaviljongen, enligt beräkningarna.
– Huset ska se ut som en liten båt. Det har faktiskt en styrmanshytt monterad längst ut, berättar han.
Den tidigare ägaren Ann-Marie Hansson berättar om fler klenoder. Hon flyttade in med sitt företag Ljus i hus 2000 och lämnade för nya lokaler vid senaste årsskiftet.
– Hamnpaviljongen är en fantastisk lokal, men inte så bra att demonstrera belysning i, säger hon.
Trots att huset varit kontor i så många år verkar det som om många lever kvar i dess gamla historia. Det är Ann-Marie Hansson som berättar att det kom besökare och frågade efter mat intill sista dagen före flytten.
Hon tycker att Hamnpaviljongen borde bli restaurang igen.
I alla år har hon sett hur människor ligger och solar, kastar frisbee och grillar i parken utanför. Den gröna udden fick konkurrens av Västra hamnen, men nu tätnar folklivet kring kajerna igen.
Saltimporten innanför fylls av företag. Kryssningsbåtar lägger till vid Hullkajen var 14:e dag. En ny gång- och cykelväg från den nedlagda färjeterminalen på andra sidan hamnbassängen gör det lättare att komma ut.
Hamnpaviljongen var helt utraderad i ett förslag till översiktsplan som Malmös stadsbyggnadskontor gjorde 2006. Tanken då var att udden skulle bebyggas med stadsmässiga, höga hus, liknande dem vid Dockan på andra sidan hamnloppet.
Udden skulle förbindas med en gång- och cykelbro från Smörkontrollen, sammanbyggd med bryggor till en småbåtshamn.
Förslaget från 2006 är skrotat. Kommunens arkitekter har just börjat titta på hur området innanför Smörkontrollen och terminalen på andra sidan vattnet kan utvecklas. Men stadsbyggnadsdirektör Christer Larsson säger att det snart också måste göras en ny fördjupad översiktsplan för Hamnpaviljongens udde och kajerna innanför. Fastighetsägare och andra trycker på.
– Då kan vi ta med oss en del av det gamla förslaget, säger Christer Larsson.
Den tidigare planerade bron är ett exempel på idéer som kan överleva. Men först måste trafikstrukturen i hela området utredas. Det får inte bli en bro som hindrar yrkesfartyg.
Hamnpaviljongen har inget skydd som kultur- eller byggnadsminne. Men det får inte förändras utan tillstånd av kommunen. Thomas Leijon har köpt byggnaden av Ann-Marie Hanssons ljusföretag för sex miljoner kronor, men arrenderar tomten av kommunen efter ett kontrakt som gäller utan tidsgräns med ett års uppsägningstid. Om arrendet upphör har kommunen rätt att köpa huset.
– Hamnpaviljongen är en pärla på en fantastisk tomt, säger Christer Larsson.
Där den står fanns en restaurang redan under 1800-talet.
Ett förslag till översiktsplan från 2006 visade hur udden med Hamnpaviljongen kan bebyggas och förbindas med en bro från Smörkontrollen. Det är en av idéerna som kan hänga med när stadsbyggnadskontoret gör en ny fördjupad översiktsplan för området.Illustration: David Wiberg

Fastighetsbolaget

Thomas Leijon Fastighets AB har köpt Hamnpaviljongen. Ägs av Thomas Leijon och har fastigheter med lokaler för kontor och andra verksamheter vid Annelundsgatan 65 och Jörgen Kocksgatan 65 i Malmö.
Gå till toppen