Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fick sitta i arresten med bruten arm

När Malmöbon Alpha Kanté släpptes ut efter en natt i arresten var hans arm bruten. Armen knäcktes när poliserna ingrep mot honom, säger han.

Alpha Kanté hävdar att poliser bröt hans arm när han greps och att ingen på stationen reagerade när han påpekade sina smärtor. Hans ord står mot polisens.Bild: Mårten Svemark/City
Alpha Kanté har fått en platta inopererad i underarmen och bär gips efter förra helgens händelser:
– Hur kan de hävda att jag inte sagt att jag hade ont – när det var det enda jag gjorde under hela natten?
Allt började på lördagskvällen i kön till restaurang Harrys. Alpha Kanté nekades inträde, enligt vakterna var hans afrikanska skjorta inte rätt kläder för stället. Vakterna kallade på polis och i polisrapporten står det att han vägrade att lämna platsen trots uppmaningar:
– Jag ville att de skulle höra min version också, jag kände ju mig diskriminerad.
Det slutade med att poliserna låste hans armar – och tryckte upp honom mot fasaden intill Harrys.
– Jag kände direkt att något bröts i underarmen.
Men Alpha Kanté kördes till arresten på Davidshall. Han säger att han gång på gång berättade om sin kraftiga smärta i armen – som stegrade. Att han blodade ner polisbussen och att han visade hur sned armen blivit för flera poliser.
I polisrapporten står att han hade skador på höger hand.
– Men jag sade flera gånger att jag hade ont i armen, inte handen.
Alpha Kanté tillbringade över fem timmar i arresten och säger att han upprepade gånger försökte få hjälp med sin skada. Men Katarina Farmstedt, stationsbefäl på Davidshall har en annan version. Enligt henne var Alpha Kanté högljudd och irriterad när han fördes in med handfängsel på arresten Davidshall.
– Den enda skadan jag såg var att han hade blod på knogarna. Jag erbjöd honom plåster, men det ville han inte ha.
Farmstedt säger att hon pratat med både polisen som handfängslat Alpha Kanté och ett flertal andra som var i tjänst den aktuella natten – men ingen ska ha noterat någon annan skada.
– Vi hade en annan man som kom in med bruten arm den natten, det syntes med en gång. Honom körde vi till akuten direkt. Det är självklart.
Den aktuella natten var det fullt i de 25 cellerna och både stimmigt och högljutt. Katarina Farmstedt säger att Alpha Kanté var en av dem som stod och bankade i cellen.
Det kan inte vara så att det ni uppfattade som irritation var smärta över en bruten arm?
– Nej, vi har kommunicerat med honom men han har inte påtalat sin skada på ett sådant sätt att vi kunde misstänka att armen var bruten. Jag kan bara beklaga.
Gå till toppen