Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Inpå livet

Han slängde kostymerna och blev en urban hippie

Svante Nybyggars var en väletablerad reklamman med smak för det goda i livet – god mat, goda viner och dyra kläder med stil. Men när han skulle fylla 60 hände något.

”Vi har säkert bättre förutsättningar att åldras än tidigare generationer”, säger Svante Nybyggars som vägrar bli gubbe med hatt och rock.Bild: Linda Axelsson
– Det var första gången jag upplevde en ålderskris. Plötsligt var det väldigt påtagligt att ens hädangång närmar sig. I den vevan började jag tänka: de här åren mellan sextio och sjuttio gäller det att krama ur så mycket som möjligt. Sedan kan man inte ta något för givet.
Svante Nybyggars är copywriter och har arbetat i reklambranschen större delen av sitt yrkesliv.
Han arbetade hårt och belönade sig själv med mat och dryck. När han såg sig i spegeln kunde han konstatera att han blivit överviktig.
– Jag kände att ska jag ha glädje av de här åren så gäller det att vara i form. Jag trivdes inte med den jag var. Så jag började att träna.
I dag påminner han mer om Iggy Pop. En rynkig men vältränad 62-åring som låter det vita håret växa och klär sig i plagg som han trivs i. Intresset för workwear – rejäla arbetskläder i denim och grova kängor – som han delar med många yngre har lett till en sida på Facebook där han kallar sig The Urban Hippie.
– Jag bor bra men lever ett enkelt liv. Jag har valt bort bil och cyklar istället. Jag blev vegetarian för jag ville göra det fullt ut, jag har aldrig varit mainstream.
– De italienska kostymerna åkte ut när jag gick ner i vikt. Nu är det basic.
Svante Nybyggars var smal och vältränad till 40-årsåldern. De som känner honom från senare överviktiga år häpnar när de möter honom.
– När man träffar yngre kolleger som säger att man ser cool ut blir man rätt glad, säger han och betonar att han inte försöker se ung ut.
– Jag söker inte en svunnen ungdom, men vill behålla energin och nyfikenheten från ungdomen. Att möta ålderdomen med detta känns bra. En del sextioplussare förverkligar sin dröm med värsta sportbilen eller en Harley-Davidson. Det är inget fel, men jag vill ha hästkrafterna i kroppen istället.
Han jobbar fortfarande, men mindre än tidigare. Sedan fem år är han sin egen chef, och han umgås gärna med yngre, och ger tips och råd om marknadsföring.
– Jag känner många yngre killar och tjejer som jobbar med mode. Det ger glädje och energi.
– Många i min egen ålder tappar intresset för samtiden och drar hellre skrönor från förr. De kan oja sig över att yngre inte är intresserade av deras erfarenhet, men då krävs det att de äldre också intresserar sig för vad de yngre sysslar med. Att hålla sig alert och intresserad gör ju livet roligare.
När Svante Nybyggars växte upp var bilden av en sextioårig man en gubbe med rock och hatt.
– En del bekräftar den bilden även idag. Mitt sätt att leva och se ut kan tolkas som ett långfinger till min egen generation. Det är inte meningen, men jag kan tycka att många lever bara för mat och dryck. Man måste ha nyfikenhet på fler saker.
Hans egen syn på äldre har ändrats de senaste åren. Men han betonar att de äldre måste visa nyfikenhet och intresse om de ska slippa framstå som dammiga.
– Om de frivilligt sätter sig i ett seniorboende och bara intresserar sig för viner och golf är det ju inte konstigt om omvärlden betraktar det som ett reservat. De får gärna göra det, men det är inget som intresserar mig.
Svante Nybyggars försöker numera göra jobb som är lite roligare.
– Småföretag är nästan som rockband. Man gör sina hundår, sliter hårt och skaffar sig followers. Att hjälpa mindre företag på väg upp är kul.
Hur länge tänker du jobba?
– Jag har inte satt någon gräns. Kan jag hitta de här roliga jobben fortsätter jag nog gärna till efter 65. Om inte försöker jag nog jobba ideellt i de sammanhang där de vill ha mig.
– Som alla svenska män har man sin identitet i sin yrkesroll. Tidigare generationer gick hem och satte sig i soffan. Sedan var de ingen. Jag går gärna över i en mentorsroll den dagen jag inte sitter och producerar längre.
Nyckelord för Svante Nybyggars är intresse och nyfikenhet. Och frihet.
Att vara 62 år är inget problem:
– Just nu trivs jag med livet. Man vet vem man är. Man vet vad som är viktigt i livet. Och man har lite större frihet.

Svante Nybyggars

Ålder: 62 år.
Yrke: Copywriter, egen företagare.
Familj: Singel.
Bor: I villa i Malmö med kontoret hemma.
Intressen: Cykel, jeans, vinylskivor, vegetarianism.

40-talisterna blir yngre äldre

Den stora efterkrigsgeneration som föddes i Sverige 1945–54 brukar kallas rekordgenerationen.

1999 stod rekordgenerationen på sin topp. De var aktiva, köpstarka, friska och välutbildade. De såg fram mot ålderns höst som en andra tonårsperiod då de kunde resa, roa sig och ägna sig åt sina intressen. Frihet och individualism var nyckelord.

Fem år senare kunde många av dem även tänka sig att fortsätta arbeta, fast på egna villkor.

I dag har de första i rekordgenerationen gått i pension. Men andelen 66-åringar som arbetar nästan fördubblades från 19 procent 1997 till 36 procent 2009.

De reser mer, är mer aktiva och vid bättre hälsa än tidigare generationer.

”Pensionärsbegreppet är redan på väg att ändra innehåll. Det som tidigare var synonymt med käpp, kappa, hatt och rynkor ändras nu till att stå för den nya livsfasen som yngre äldre”, konstaterar analysföretaget Kairos Future som har följt rekordgenerationen sedan 1999 med fokus på livet efter pensioneringen.

Vilken är din erfarenhet av åldrande? Mejla till inpalivet@sydsvenskan.se

Gå till toppen