Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Naturälskare firade uppe i träden

Det regnade i Dalby Söderskog i går, på nationalparkernas dag.
Men trädklättring och rundvandring lockade ändå besökare till landets minsta nationalpark.

Runt ett träd strax utanför trästaketet som markerar gränsen för Dalby Söderskog står ett femtontal människor, både barn och vuxna, med selar och hjälmar. De har lockats av trädklättringen som var en av aktiviteterna på Nationalparkernas dag på söndagen.
Där står också Jörgen Nilsson som är länsstyrelsens förvaltare för det som inte bara är Skånes första nationalpark utan också landets minsta med sina 36 hektar mark.
– Vi har många besökare här, omkring 100 000 per år, och hälften av dem kommer till vårsprickningen i april och maj, berättar han.
Sedan femton år arrangeras varje år i maj European Day of Parks i hela Europa och temat för året var att besökarna skulle dela med sig av sina upplevelser av nationalparkerna. Så många berättelser blev det nu inte i Dalby men vid lunchtid hade ett fyrtiotal människor mött upp för att följa med på en historisk vandring, klättra i träd eller bara njuta av naturen.
Nationalparken Dalby Söderskog skapades 1918 för att bevara det man trodde var rester av den skånska urskogen. I själva verket var det igenvuxen hagmark som vuxit sig tät. I dag får området i stort sett sköta sig själv – bara träd som hotar att ramla och grenar som blockerar stigarna plockas bort – och den döda veden har blivit en fristad för en rad hotade insekter.
Louise Gustafsson och Josef Kruber från Lund är två av trädklättrarna denna regniga dag. Det är deras första besök i Dalby Söderskog men de är båda två uppvuxna i skogsområden, i Småland och Blekinge, och är vana vid betydligt större skogar.
– Detta är lightversionen av en skog. Men det är jättebra att det finns nationalparker och att folk kan komma ut i naturen. Och det är så lätt att ta sig hit.
Nu har Naturvårdsverket inlett en satsning på att marknadsföra landets nationalparker bättre. Entréerna ska förbättras och informationsskyltar och hemsidor ska uppdateras för att locka till sig ännu fler besökare, berättar Jörgen Nilsson:
– Det finns ju forskning som visar att vi har ett behov av att komma ut i naturen. Man mår bra av det.

Har firats i femton år

European Day of Parks startades 1999 av Europarc Federation för att uppmärksamma Europas naturskyddsområden.
Det finns i dag 29 nationalparker i Sverige som tillsammans täcker en yta av 731 589 hektar. 1909 bildades de första, bland annat Sarek, och 2009 den senaste, Kosterhavet.
I Skåne finns tre nationalparker. Dalby Söderskog, bildat 1918, är landets minsta med sina 36 hektar mark. Stenshuvud bildades 1986 och är på 390 hektar. Söderåsen bildades 2001 och är på 1 625 hektar.
Det var i Dalby Söderskog som scenerna i Mattisskogen i filmen ”Ronja Rövardotter” spelades in.
Syftet med nationalparker är att långsiktigt skydda ett större sammanhängande område av en landskapstyp som finns i Sverige samt att ge befolkningen möjligheten att uppleva natur och friluftsliv.
Regeringen beslutar om nationalparker medan länsstyrelserna beslutar om naturreservat. Nationalparker bildas bara på mark som ägs av svenska staten.
I Skåne är länsstyrelsen förvaltare av nationalparkerna och får skötselpengar från Naturvårdsverket (som får tilldelning av miljödepartmentet).
Gå till toppen