Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Parkerna ska ge djuren en säker miljö

Nationalparkerna är viktiga både för människor och djur.
Det menar Lars Pettersson, docent i ekologi vid Lunds Universitet.

– Det finns en bevarandetanke med nationalparkerna. Där kan man bibehålla en säker miljö för växtlighet och djurarter, och de är ju viktiga på många fler sätt än bara att se på.
Det säger Lars Pettersson. Han har specialiserat sig på fjärilar och samordnar övervakningen av dagfjärilarna i Sverige. Och där ser han exempel på nyttan med nationalparkerna:
– Vi räknar fjärilar i hela landet. I nationalparken i Vindelfjällen finns arter som ingen har sett någon annanstans, det är värdefullt att kunna följa dem i den miljön.
Än i dag diskuteras hur de skyddade områdena ska skötas, om de helt ska skyddas från att brukas eller ej.
– Det är en svår fråga som debatteras mycket. Men de skyddade naturområdena i fjällen är tillexempel unika, där är det svårt att tänka sig att man ska gå in med gruvdrift, säger Lars Pettersson.
Däremot är det är viktigt att människor får tillgång till nationalparkerna, säger han:
– Det är viktigt för att man ska kunna motivera skyddet av områdena. Men nationalparkerna är också platser där människor kan inspireras att vistas mer i naturen överlag. Nationalparkerna är en otrolig tillgång som finns i människors närhet i stora delar av landet.
2012 gjordes en större europeisk studie som visar att ett varmare klimat kan leda till att många arter försvinner ur nationalparkerna i södra Europa utan att ersättas av andra när klimatet blir varmare. I norra Europa kan fler arter komma in söderifrån men samtidigt stannar de arter som redan finns kvar och därmed kan nationalparkerna här fortsätta spela en roll.
– I takt med att klimatet blir varmare kan det uppstå ett tryck att börja bruka markerna i tidigare extrema klimatlägen. Då är det viktigt att ha nationalparkerna, säger Lars Pettersson.
Gå till toppen