Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

17 års fängelse för Lugnetmord

Högsta domstolen dömer en 47-årig man till 17 års fängelse för att ha huggit ihjäl sin ex-hustru på en gata i Malmö. Parets två små barn blev ögonvittnen till mordet. I tingsrätten fick mannen livstids fängelse.

Mordplatsen, februari 2012.Bild: Arkivfoto: Julia Lindemalm
Hovrätten ändrade beslutet till 17-års fängelse, och Högsta domstolen (HD) går alltså på samma linje när det gäller straffet.
Domstolen pekar på att det finns flera försvårande omständigheter, som sammantaget hade motiverat en livstidsdom. Men rätten tar hänsyn till att gärningsmannen åberopat en psykisk störning och anser därför att han bör få ett tidsbestämt straff.
Egentligen skulle det då ha blivit 18 års fängelse, enligt HD. Men eftersom mannen redan var dömd till ett års fängelse för en tidigare attack på kvinnan, stannar HD:s dom på 17 års fängelse.
Riksåklagaren hade överklagat hovrättsdomen och yrkat livstid. 47-åringen överklagade också: han ville att brottet skulle ses som dråp och därmed ge ett kortare straff.
När dådet inträffade i februari förra året var mannen redan dömd till fängelse för att tidigare ha använt våld mot kvinnan, men släpptes ur häktet i avvaktan på att domen skulle vinna laga kraft. Samtidigt pågick också en vårdnadstvist om parets barn.
Kvinnan och de två döttrarna hade ett skyddat boende i stadsdelen Lugnet i Malmö. Mannen lyckades ta reda på var de bodde och attackerade kvinnan med en bajonett när hon och barnen kom ut på gatan. Den 39-åriga kvinnan dödades med hugg mot bröstet och magen.
HD kallar 47-åringens attack mot kvinnan för "ett lömskt angrepp på öppen gata". Enligt domstolen fanns ett tydligt uppsåt att döda eftersom mannen, när han sprungit ifatt kvinnan och barnen, inte inledde något samtal utan direkt började hugga med bajonetten. Han har sedan, "till synes lugnt", inväntat kvinnans död utan att försöka tillkalla hjälp.
Den mest försvårande omständigheten anser HD är att mannen dödade kvinnan inför ögonen på parets två barn, tre och sex år gamla.
"Barnen kommer under resten av sina liv att få leva med det trauma som upplevelsen av hur deras far mördade deras mor inför deras ögon innebär", står det i domen.
– Vi kan inte vara helt missnöjda med utfallet, säger 47-åringens försvarsadvokat Ulf Bjermer om domen i HD.
Han noterar att domstolen tydligt bedömt att gärningens straffvärde är livstids fängelse, men att hans klient slipper det straffet på grund av det yttrande om en psykisk störning hos mannen som lämnades in inför hovrättsförhandlingen. Yttrandet, skrivet av psykiatriprofessorn Sten Levander, lämnades utan avseende av hovrätten.
– Men HD tar fasta på det och det var nog en stilla nåd, säger Bjermer som befarar att 47-åringen annars blivit dömd till livstid.
Byråchef My Hedström, som för Riksåklagarens räkning drev målet i HD, är nöjd med att domstolen värderar brottets straffvärde till livstid. Men hon är missnöjd med att 47-åringens psykiska störning tillmäts så stor betydelse.
– Jag har ju gjort gällande att mordet var en oerhört kontrollerad gärning, så personligen tycker jag att det här inte riktigt går ihop, säger hon till TT.
– Man kan inte å ena sidan var helt superkontrollerad och å andra sidan ha svårt att kontrollera sitt handlande.
Gå till toppen