Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Milstolpe på Gullvik

Miljönämnden sätter stopp för giftsökningen på Gullvik i Malmö
och kräver åtgärder. Berörda villaägare tycker att det är på tiden.

Tisdagens beslut är en milstolpe i den hittills elva år långa spaningen efter spår från Gullviks färg- och gödselfabrik. Kanske kan att en del av gifterna börja rensas bort om något år. Men det finns en risk för att processen fortsätter.
Ledningen för Gullviks Villaägareförening kräver ytterligare undersökningar och har möjlighet att överklaga beslutet. De anar en större giftskandal.
– Det kan vara samma sak med Gullvik som med BT Kemi. Tusentals tunnor med gift kan vara nergrävda i Hindby mosse, säger Johnny Sjöberg, som är en av föreningens företrädare.
Villaägare på den mest berörda Silverviksgatan skakar på huvudet. Flera av dem berättar att de har slutat gå på föreningsmöten.
– Dra ett streck över det här nu, säger Jussi Ammesehi, som bott i området sedan start.
Grannar till honom tittar ut över grönskan och undrar hur den kan vara så prunkande om det är gift i jorden.
– Långsökt, säger Jan Niklasson, som följt både fabriken och villornas tillkomst sedan 60 år tillbaka.
Gullviks Villaägareförening har haft en tät mejlväxling med miljöförvaltningen inför gårdagens beslut. Dess ledning krävde att få miljöinspektör Torbjörn Håkanssons presentation av ärendet bandat, men fick nej.
– Jag har fullt förtroende för mina tjänstemän, säger nämndens ordförande Milan Obradovic (S), som själv är uppvuxen på Gullviksborg.
Liksom Jan Niklasson minns han färg- och gödselfabriken som fanns fram till 1970-talet vid gatan som nu omges av tegelröda villor och parhus. Percy Nilsson köpte marken när fabriken lades ner och sålde vidare till Lundbergs, som började bygga utan att sanera - med kommunens goda minne.
– Som barn tyckte jag att det var konstigt att det inte gjordes några undersökningar, berättar Milan Obradovic.
Det blev först 2002 när en tjänsteman från miljöförvaltningen granskade fabrikens historia och tog prover i området. Bly, kvicksilver och polyaromatiska kolväten (PAH) påträffades under gräsmattor och på en lekplats som nu är stängd. PAH är ett cancerframkallande ämne som också kan komma från bilar och smutsigt regn, men halterna var tre gånger så höga på Gullviks gamla fabriksområde som i övriga Malmö.
– Du har köpt den värsta skiten, sa en kompis till mig, berättar Jussi Ammesehi, som köpte sitt hus när grunden var lagd 1977.
– Men har man just köpt en ny villa vill man inte tro på det.
Fabriken hade ett lager på den tomten och kompisen visade var gifterna kan vara nedgrävda. Men de provborrningar som gjorts har inte avslöjat något alarmerande just här.
– Vi äter plommon, frukt och grönsaker utan att bli sjuka, säger Jussi Ammesehi.
Hans 25-åriga dotter Caroline har periodvis varit lite mer oroad. Nu vill hon bara se att någonting görs.
Villaägareföreningens företrädare hävdar att det finns många fler slags gifter över ett större område. Johnny Sjöberg nämner hormoslyr, pentaklorfenol och dioxiner. Med hjälp av annonser och andra dokument har han kommit fram till att det fanns 16 och inte tre olika verksamheter på området.
Efter flera års diskussioner tvingades ägaren av fabriken, tyska Bayer AB, att starta nya undersökningar 2008. Villaägareföreningens representanter var missnöjda då också.
Det tog fem år innan Bayers konsult, Sweco, kunde presentera resultatet i en första rapport. Förutom redan kända polyaromatiska kolväten har arsenik, bly, zink och bensen borrats upp från tomterna. Miljönämnden beslutade enhälligt att det räcker så här långt.
Även om beslutet inte överklagas dröjer det tills städningen kan börja. Bayers ska lämna en slutredovsning som ska granskas och en åtgärdsutredning innan arbetet kan starta.
– Vi har sagt att man ska begränsa intaget av grönsaker i det centrala området, men vi vet inte hur allvarligt det är i ett livstidsperspektiv, säger Torbjörn Håkansson.
  • Vilka är dina erfarenheter från området? Kommentera här nedan eller tipsa via mejl, 71234@sydsvenskan.se.
Här nedan ser du var Gullviks Fabriks AB låg:
Gå till toppen