Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Ny festival i konkurs

Festivaldöden har skördat sommarens andra offer.
Peace & Love-festivalen i Borlänge ställs in.
Bolaget har begärts i konkurs på grund av för svag biljettförsäljning.

Trots affischnamn som Depeche Mode, Håkan Hellström och Queens of the Stone Age hjälpte det inte. Bara 9 000 biljetter hade hittills sålts till Peace & Love-festivalen i Borlänge. I normala fall brukar siffran ligga på drygt 20 000 sålda biljetter under maj och juni för festivalen.
Festivalen fann därför ingen annan utväg än att begära bolaget i konkurs under tisdagen med motiveringen att "man inte finner det försvarbart att fortskrida planeringen av årets festival och att fortsätta sälja biljetter", enligt ett pressmeddelande.
Festivalens arrangörer gjorde sig oanträffbara i väntan på en presskonferens vid 16-tiden på tisdagen.

Nyheten kom som en överraskning för branschtidningen Musikindustrins chefredaktör Lars Nylin. Men ändå inte.
– Jag trodde att det var för nära inpå för en sådan här nyhet. Men generellt sett har jag sett tecknen i luften om svåra festivalproblem i annalkande i år, säger han och lyfter fram konkurrensen med Bråvallafestivalen utanför Norrköping som lade sig på samma helg som Peace & Love. Bråvalla har dragplåster som Rammstein, Green Day och Avicii.
Ekonomiska problem är inget nytt för Borlängefestivalen. Efter fjolårets tillställning gick man back 13 miljoner kronor och det var först efter att grundaren Jesper Heed gått in med ett personligt lån samt att kommunen backat upp med drygt ett par miljoner som årets festival verkade vara i hamn.

Peace & Loves konkurs innebär att det är den andra festivalen på kort tid som lägger ner. I förra veckan kom beskedet att Siestafestivalen i Hässleholm tvingas kasta in handduken. Lägg därtill arrangörerna för Hultsfredsfestivalen som valde att flytta hela sommarens tillställning till Sigtuna norr om Stockholm på grund av för svag biljettförsäljning.
Många vill nu skriva dödsrunan över musikfestivalen som företeelse. Dagens ungdom vill inte resa någonstans och bo i tält för att se rock.
Men Sveriges Radios musikchef Pia Kalischer håller inte med.
– Absolut nej. Jag tror att unga människor har precis samma behov och önskemål som tidigare att få komma samman utanför den vanliga miljön. Däremot finns det en hård konkurrens mellan festivalerna och en priskänslighet hos ungdomarna nu. Det är dåliga tider.

Johan Lindqvist mångårig musikkritiker på Göteborgs-Posten, konstaterar att det har skett en överetablering av festivaler och det håller inte längre.
– Tittar man 15 år tillbaka i tiden så var det bara Hultsfred, Roskilde och Emmaboda. Vi är 9 miljoner invånare, vi kan inte ha 6-7 festivaler som bygger på att de ska dra 25 000-30 000 besökare var, det säger sig självt.
Johan Lindqvist konstaterar även att de dyra gagerna till stora utländska artisterna, som i Peace & Loves fall Depeche Mode, också spelar in. För fyra år sedan var det just det höga gaget till Depeche Mode som anses ha tagit knäcken på Arvikafestivalen.
– Stora band med förmodat höga gager verkar inte ge utdelning i biljettförsäljning, då går det så här.

Samtidigt går det inte dåligt för alla svenska musikfestivaler. Summerburst, som fokuserar på elektronisk dansmusik, meddelade nyligen att årets upplaga i Göteborg som arrangeras 7-8 juni flyttas från Valhalla till det större Ullevi på grund av de stora publiktrycket.
Sommaren har knappt börjat och redan har två festivaler gått under. Är fler festivaler i farozonen?
– Jag brukar vara optimistisk. Men just i dag kan jag undra om det inte ändå är räfst och rättarting som väntar runt hörnet och det kommer att bli några fler exempel, säger Lars Nylin.

Skulle du åkt till Borlänge? Kommentera nedan.

Peace & Love

Föreningen Peace & Love bildades 1999, grundarna Jesper Heed och Michael Kvist arrangerade den första festivalen i Borlänge samma år. Under de första åren hade festivalen runt 3 000 besökare och fortsatte att växa stadigt. 2011 slog festivalen besöksrekord och blev Sveriges största med 50 000 besökare.
Mångfald, gemenskap och förståelse har varit ledord för Peace & Love, som haft som målsättning att vara mer än bara en vanlig festival. På programmet fanns, förutom konserter, även föreläsningar, performance, debatter, ståuppkomik och en filmfestival.
Bland de hundratals artister som uppträtt på festivalen genom åren finns Rihanna, Bob Dylan, Jay-Z, Håkan Hellström och Patti Smith.

Svårt att få tillbaka biljettpengar

Borlängefestivalen Peace & Love har gått i graven. De besökare som redan köpt biljett till årets festival har små möjligheter att få tillbaka alla pengar de lagt ut. Besökarna hamnar långt ner på prioriteringsordningen när konkursförvaltaren tar över och försöker betala festivalens alla skulder.
– Om du har köpt biljetten för ett år sedan eller i går spelar ingen roll, du hamnar i samma grupp av så kallade oprioriterade fordringsägare. Skatter och löner kommer före, säger Peter Gustavsson, jurist på konsumentverket, till TT Spektra.
Om det finns några pengar kvar när turen når biljettköparna sprids de jämnt och alla får samma summa tillbaka.
Den enda chansen att få tillbaka hela summan är om du har köpt biljetterna med ett kreditkort.
– Då finns det regler i konsumentkreditlagen som säger att du kan gå till ditt kreditföretag, alltså banken, och säga att du inte har fått någon leverans och därför ska ha pengarna tillbaka, säger Peter Gustavsson.
Gå till toppen