Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

”De gjorde bara vad de var tvungna att göra”

Lördagens gripande av sju före detta höga militärer i Kosovos befrielsearmé, KLA, misstänkta för krigsförbrytelser under Kosovokriget 1998–1999, har lett till stora protester i huvudstaden Pristina.
– De är inga brottslingar, de är hjältar, säger 22-årige studenten Burim Maloku.

Det är EU:s insats i Kosovo, Eulex, som står bakom gripandena, efter beslut av den italienska åklagaren Maurizio Salustro. De sju militärerna anklagas för brott mot serbiska civila i ett fångläger i Drenica-regionen i nordvästra Kosovo.
En av de gripna är Sulejman Selimi, Kosovos ambassadör i Albanien. En annan är Sami Ljustaku, borgmästare i staden Skenderaj (Srbice på serbiska), belägen i centrala Kosovo. I landet verkar de flesta överens om att de sju männen, som kallas frihetskämpar i lokala medier, är oskyldiga. På måndagen demonstrerade flera tusen personer mot gripandet, främst veteraner från KLA. Parollerna krävde ”Frihet för befriarna” och ett slut på Eulex närvaro i landet.
Premiärminister Hasim Taci sade i ett uttalande att anklagelserna saknar grund. Och parlamentets talman, Jakup Krasnici, menar att gripandet bevisar att Eulex inte är neutralt.
Invånarna i Pristina håller med. Arta Maloku och Fllanza Salihu säger att de åtalade männen är bra personer, som gjorde vad de var tvungna att göra för att försvara Kosovo.
Radie Hoxa som arbetar på statliga radio- och tv-bolaget RTK, tycker likadant:
– Anklagelserna kan inte vara riktiga, jag känner dessa personer. Jag sympatiserar med dem som protesterar, men jag är förstås emot allt våld, säger hon.
Farmaceut-studenten Burim Maloku säger att de enda som begått brott i Kosovo är serber.
– Vi begick inga brott, vi försvarade oss bara, säger han.
Han pratar knackig engelska men när jag frågar om han kanske kan bättre serbiska skakar han häftigt på huvudet.
– Nej, jag hatar serber, säger han med eftertryck.
På lunchrestaurangen sitter två män med öronsnäckor. En pistol sticker fram under kavajen på den ena. När sällskapet strax därefter lämnar får jag veta av servitören att det var Maurizio Salustro, den italienska åklagaren som ätit lunch vid bordet bredvid, i sällskap av två livvakter.

Kosovo under Slobodan Milosevic

Under Slobodan Milosevic regim på nittiotalet diskriminerades albaner i Kosovo i ett apartheidliknande system. 1998 eskalerade situationen och väpnad konflikt bröt ut. Kriget stoppades först efter 78 dagars Natoledda bombningar 1999. Vid fredsförhandlingarna beslutades att en FN-administration samt Natotrupper skulle överse Kosovo. Efter misslyckade förhandlingar mellan Kosovo och Serbien, ledda av Martti Ahtisaari förklarade sig Kosovo självständigt 2008. Serbien betraktar Kosovo som en del av landet, men EU-ledda förhandlingar i Bryssel under våren har lett till förbättrade relationer.
Gå till toppen