Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Finansinspektionen vill sätta stopp för provisioner

Det ska bli stopp för oseriösa rådgivare som vilseleder sparare och sätter sina egna intressen att tjäna pengar framför konsumenternas. Finansinspektionen har tagit fram förslag till en ny lag som delvis förbjuder provisioner. Men kritiker tror inte på åtgärden.

Finansinspektionen (FI) är på krigsstigen mot finansiella rådgivare. Vilseledande råd för att maximera den egna provisionen är fortfarande alltför vanligt, enligt myndigheten. I värsta fall leder det till att sparare hoppar på saker de inte förstår – och som de förlorar pengar på.
– Vi har tidigare försökt komma till rätta med det här genom ökade krav på öppen redovisning av provisioner men det har inte fungerat. Vi har fortsatt att se många fall. Nu tar vi ett steg till, säger FI:s generaldirektör Martin Andersson.
Mest vanligt är det här agerandet hos mindre, oseriösa aktörer. Men det förekommer även hos andra, enligt Andersson.
Förslaget till en ny lag innebär att provisioner som betalas ut till rådgivare direkt i samband med att en kund väljer en viss produkt eller försäkring förbjuds.
– Ur ett kundperspektiv är det här bra. Det skulle göra att aktörerna förhoppningsvis marknadsför bättre produkter, när det inte finns massor att tjäna på att sälja dåliga lösningar, säger Maria Landeborn, sparekonom på SBAB.
Men alla håller inte med om att förslaget är bra. Gustaf Rentzhog, koncernchef på fond- och försäkringsförmedlaren Söderberg & Partners, tror inte att det skulle få effekt. De verkligt oseriösa aktörerna kommer att hitta nya sätt att tjäna pengar utanför systemet, samtidigt som små seriösa aktörer riskerar att slås ut, enligt honom.
– Risken finns att stora banker och förmedlare kommer att öka sina marknadsandelar.
Finansmarknadsminister Peter Norman (M) välkomnar förslaget.
– Det är ett välbalanserat förslag som vi tar till oss i vår analys, säger han.
Han vill dock inte säga om det förbud som FI vill se är att föredra framför andra varianter. Han ser också risker med att gå för hårt fram.
– Om man tar i för mycket riskerar man att få ett väldigt litet antal, kanske bankdominerade aktörer. Och det är inte heller bra för konsumenterna, säger Norman.
Bankernas bolånemarginaler kan bli nästa område FI ger sig på på allvar. Öppenheten är för dålig, vilket leder till att kunderna får betala för mycket, anser FI.
– Om vi inte får någon ordning på det här, då får vi gå in och reglera och försöka tvinga fram det, säger Martin Andersson.

Provisioner och bolån

För att skydda konsumenterna vill Finansinspektionen (FI) införa ett förbud mot provisioner som utbetalas i samband med att produkter tecknas eller försäkringsavtal ingås.
FI tror att förbudet tar bort incitamenten hos rådgivarna att särskilt lyfta fram och sälja produkter som ger dem mer betalt än andra produkter.
FI är också kritisk mot bristande transparens kring bankernas bolånemarginaler. Det förlorar kunderna på, anser FI. Om bankerna inte blir mer öppna hotar FI med skärpta regler. Marginalerna på nya bolån steg 2012, men minskade något första kvartalet 2013, till 0,62 procentenheter (netto). Tremånadersräntan var i genomsnitt 2,78 procent under kvartalet.
Gå till toppen