Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Konst på modet

Nyss var modebilder ingenting.

En av Carl Bengtssons modefotografier.
De var beställda bilder som skulle användas i reklam och reportage punkt slut. Författaren Tonie Lewenhaupt inviger Carl Bengtssons utställning på Kulturen i Lund och berättar om den resa modebilden gjort – från bakgård till catwalk – och om arbetet med boken ”Bilden av modet” (2009) som hon gjorde tillsammans med Lotta Lewenhaupt. När det var dags att skriva om en av 1900-talets största visade det sig att han bara hade kvar fem bilder – två färgbilder och tre svartvita – efter ett helt liv bakom kameran. Idag är modebilder en självklar del av konstfotografin och modefotografens arbete handlar om mer än att förpacka en livsstil och sälja kläder.
När Carl Bengtsson var yngre (han är född 1952) beundrade han bland andra Helmut Newton, vars modebilder i sommar visas på Fotografiska i Stockholm, men hittade snabbt en egen stil som utgår från ”intressanta kläder, en inspirerande modell och en bra story” och som utmärks av en enkelhet och ett naturligt, mjukt norrljus, det fina fotografiska ljus som Kulturen i Lund nu bjuder på. När allt som här faller på plats kan man tala om ett fullkomligt samförstånd mellan mode och fotografi – och mellan den beställda bilden och konsten.
Gå till toppen