Sverige

LO, S och V överens om behovsprövning

Tjugotusen personer kom i fjor från länder utanför EU till Sverige för att jobba.
Bild: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Tretusen var indier, många välutbildade dataspecialister. De togs emot med öppna armar.
Sextusen var thailändare, varav de flesta skulle plocka bär, städa eller jobba i restaurang. De fick inte ett lika varmt mottagande. Och det är om dem den politiska striden nu står.
I går presenterade LO en rapport om arbetskraftsinvandringen. Facket vill kraftigt begränsa invandringen i yrken där det inte råder någon brist på arbetskraft i Sverige.
”Vi har 445 000 arbetslösa. Många är med i LO. Vi slåss för att våra medlemmar ska få arbete”, sade LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson.
Han förnekade att LO kräver vetorätt. Men i praktiken vill LO återgå till den ordning som gällde fram till 2008: Då gjorde Arbetsförmedlingen en behovsprövning. Ansåg fack och arbetsgivare att det inte rådde brist i ett visst yrke avslogs ansökan om arbetstillstånd.
Efter en uppgörelse mellan regeringen och Miljöpartiet togs prövningen bort. Nu är allt som behövs för att få tillstånd ett intyg från en arbetsgivare.
Efter avregleringen har arbetskraftsinvandringen av icke EU-medborgare ökat från sextusen till tjugotusen per år.
Men enligt LO har resultatet inte blivit minskat svartjobb, som regeringen hoppades. Utan att arbetare utnyttjas i slavliknande förhållanden med usla löner och farlig arbetsmiljö.
Hälften av alla arbetstillstånd som Migrationsverket utfärdat på LO:s område bygger på fusk, hävdar facket: Skumma arbetsgivare säljer arbetsintyg till fattiga människor i Thailand, Kina, Turkiet och Pakistan som vill komma till Sverige och arbeta.
LO har med sig både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i kravet på att återreglera arbetskraftsinvandringen.
”Folk jobbar svart under vidriga förhållanden och bor i källare. Så ska vi inte ha det i Sverige. Både arbetsmarknadens parter och politiken måste ha inflytande över invandringen”, sade S-ledaren Stefan Löfven i en intervju med Sydsvenskan i mars.
Motvilligt har även regeringen tvingats inse att reformen skapat problem. Efter LO:s utspel i går lovade migrationsminister Tobias Billström (M) att ”i närtid” komma med förslag för att förhindra att människor utnyttjas.
Enligt Miljöpartiets talesperson Maria Ferm kan det bli mer kontroller av arbetsgivare och hårdare sanktioner mot dem som fuskar.
Men både regeringen och MP säger blankt nej till att återinföra behovsprövning.
Mot varandra står två helt olika synsätt:
De borgerliga partierna och MP säger sig stå för öppenhet och en fri marknad. Den enskilde företagaren avgör bäst själv om han eller hon vill anställa en person från Ystad eller Istanbul.
LO, S och V hävdar att regeringen skapar en extrem låglönemarknad. Bara om arbetsmarknadens parter får ett större inflytande kan man trygga schysta arbetsförhållanden för alla som jobbar i Sverige.
Gå till toppen